BiH
0

Pritvor Slavku Šakiću osumnjičenom za ratni zločin

FENA
Sud BiH donio je rješenje kojim se određuje jednomjesečni pritvor osumnjičenom Slavku Šakiću. Pritvor prema ovom rješenju za osumnjičenog Šakića može trajati do 18. juna.

Osumnjičen je za krivična djela ratni zločin protiv stanovništva i ratni zločin protiv ratnih zarobljenika, navodi se u saopćenju Suda BiH.

U prijedlogu za određivanje pritvora Tužilaštvo BiH navodi da postoji osnovana sumnja da je osumnjičeni Slavko Šakić kao pripadnik jedinice “Garavi” Hrvatskog vijeća obrane (HVO), sredinom jula 1993., u naselju Vrbanja, zajedno s drugim pripadnicima HVO-a učestvovao u lišavanju slobode bošnjačkih civila.

Osumnjičeni je, kako se navodi u prijedlogu Tužilaštva BiH, učestvovao u zatvaranju zarobljenih bošnjačkih civila u podrumske prostorije hotela “Akvarijum” u Bugojnu, te učestvovao u njihovom mučenju, nanoseći im teške povrede.

U tom periodu osumnjičeni je, navodno, učestvovao u ubistvu trojice policajaca bošnjačke nacionalnosti. Također, u prijedlogu Tužilaštva BiH, navodi se da je osumnjičeni Šakić, od 17. do 27. jula 1993.u podrumu i drugim prostorijama hotela “Akvarijum”, tukao i mučio dvojicu staraca bošnjačke nacionalnosti.

Dalje se u prijedlogu Tužilaštva BiH navodi da je osumnjičeni 26. jula 1993. zajedno s drugim pripadnicima jedinice “Garavi” tukao i zlostavljao trojicu bošnjačkih civila, dok je jednog od njih ubio.

Sud je nakon razmatranja podnesenog dokaznog materijala utvrdio da postoji osnovana sumnja da je osumnjičeni počinio krivična djela koja mu se stavljaju na teret.

Sud je odredio pritvor smatrajući da postoje okolnosti koje ukazuju na opasnost od bijega osumnjičenog, te opasnost da će osumnjičeni utjecati na svjedoke i saizvršioce ukoliko ostane na slobodi.