Sud BiH
0

Pritvor osumnjičenima u predmetu Hamdo Dacić i drugi

FENA
Sud BiH donio je 26. februara rješenje kojim se određuje jednomjesečni pritvor prema Hamdi Daciću, Harisu Zorniću i Aciku Canu.

Hamdo Dacić, Haris Zornić i Acik Can osumnjičeni su za krivična djela organizirani kriminal, pranje novca, neovlašteni promet opojnim drogama, zloupotreba položaja ili ovlaštenja, krivotvorenje službene isprave, izrade lažnog bilansa i porezne utaje. Pritvor prema ovom rješenju može trajati do 24. marta.

U prijedlogu za određivanje pritvora Tužilaštvo BiH, između ostalog, navodi da su osumnjičene osobe odgovorne za organiziranje grupe koja duži vremenski period djeluje na području BiH, Crne Gore, Srbije, Mađarske, Austrije, Italije, Njemačke, Francuske i Španije, stavljajući u promet narkotička sredstva – opojnu drogu heroin. U ovu svrhu osumnjičeni su vrbovali veliki broj osoba za prevoz, skladištenje, čuvanje i naplatu opojne droge heroin.

Osumnjičeni Dacić i Zornić su zajedno s Acik Canom 28. januara 2002. godine u Sarajevu, osnovali firmu ''Majorka'' d.o.o. Sarajevo, samo i isključivo radi legalizacije nezakonito stečene imovinske koristi. Dana 17. decembra 2004. godine, preduzeće „Majorka“ podnijelo je BOR banci d.d. Sarajevo, zahtjev za dodjelu kredita, te zatim još dva zahtjeva za kredite u ukupnom iznosu od više od 1.000.000,00 KM, a da su svi krediti bili odobreni i isplaćeni protivno pozitivnim zakonskim propisima. Svrha uzimanja ovih kredita, kako se navodi u prijedlogu za određivanje pritvora, bila je da se prikriju stvarni izvori finansiranja izgradnje hotela „Exclusive“ u Rajlovcu.

Sud je nakon razmatranja podnesenog dokaznog materijala utvrdio da postoji osnovana sumnja da su osumnjičeni počinili krivična djela koja im se stavljaju na teret.

Sud je također odredio pritvor jer postoji osnovana bojazan da će osumnjičeni puštanjem na slobodu ometati krivični postupak uticajem na svjedoke, saučesnike ili prikrivače. Osim toga, Sud je odredio pritvor cijeneći da postoje naročite okolnosti koje opravdavaju bojazan da će osumnjičeni ponoviti krivično djelo i da se radi o krivičnom djelu za koje se može izreći kazna zatvora od tri godine ili teža kazna. Sud je također odredio pritvor cijeneći da postoje naročite okolnosti koje ukazuju na opasnost od bjekstva osumnjičenih, saopćeno je iz Suda BiH.