Sud BiH
0

Pritvor osumjičenima za organizovani kriminal

Sarajevo-x.com
Sud BiH
Sud BiH
Sud Bosne i Hercegovine prihvatio je prijedlog Tužilaštva BiH i 20. augusta 2011. godine, donio rješenje u predmetu Ivica Ćuk i drugi, kojim se osumnjičenim Ivici Ćuku, Rasimu Žigiću, Senadu Svraki, Milanu Novakoviću, Miroslavu Crnčeviću, Nebojši Antoniću, Nenadu Vulini i Mariji Ćuk određuje jednomjesečni pritvor. Pritvor prema ovom rješenju može trajati do 19. septembra 2011. godine.

Ivica Ćuk, Rasim Žigić, Senad Svraka, Milan Novaković, Miroslav Crnčević, Nebojša Antonić, Nenad Vulin i Marija Ćuk osumnjičeni su za krivično djelo organizovani kriminal u vezi sa krivičnim djelima pranje novca, utaja poreza, krijumčarenje, organizovanje grupe ljudi ili udruženja za krijumčarenje ili rasturanje neocarinjene robe i carinska prevara.

Sud je, nakon razmatranja prijedloga i podnesenog dokaznog materijala, utvrdio da postoji osnovana sumnja da su osumnjičeni počinili krivična djela koja im se stavljaju na teret. Pritvor je, u odnosu na sve osumnjičene određen zbog postojanja bojazni da će ukoliko se nađu na slobodi, ometati krivični postupak uticajem na svjedoke i saučesnike.

Pritvor je određen i zbog postojanja naročitih okolnosti koje opravdavaju bojazan da će u slučaju puštanja na slobodu ponoviti krivično djelo, saopćeno je iz Suda BiH.