Dom naroda PSBiH
0

Pritvor nakon presude na kaznu zatvora od pet godina

FENA
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH danas je usvojio Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o krivičnom postupku BiH.

Donošenjem ovog zakona uređuje se pitanje raspodjele predmeta ratnih zločina među sudovima u BiH, čime će biti omogućeno efikasnije provođenje Državne strategije za rad na predmetima ratnih zločina.

Izmjene se odnose i na uvođenje obaveznog pritvora nakon izrečene presude na kaznu zatvora od pet godina ili težu.

Vraćanjem u Zakon ranije propisanog rješenja želi se omogućiti efikasniji sudski postupak te spriječiti da osobe osuđene za teška krivična djela u vrijeme čekanja izdržavanja kazne počine nova krivična djela ili napuste BiH.

Delegati su danas razmatrali i Prijedlog zakona o Agenciji za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije.

Nakon rasprave je zaključeno da se za dvije sedmice produži amandmanska faza te da nadležna parlamentarna komisija otkloni nedostatke iznesene tokom diskusije.

Usvojen je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o upravnom postupku kojim je definirano i da sukob nadležnosti u upravnom postupku između organa uprave BiH i organa uprave entiteta BiH rješava Sud BiH.

Delegati su usvojili i Prijedlog zakona o kontroli vanjskotrgovinskog prometa robe i usluga od strateške važnosti za sigurnost BiH. Ovim zakonom propisuju se uvjeti za izvoz, uvoz i tranzit oružja, vojne opreme, proizvoda dvojne i posebne namjene, te usluga vezanih za oružje, vojnu opremu, proizvode dvojne i posebne namjene.

S obzirom na to da je Predstavnički dom prijedlog ovog zakona usvojio u drugačijem tekstu bit će potrebno obaviti usaglašavanje između domova.

U prvom čitanju je podržan Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o slobodi pristupa informacijama u BiH. Izmjene se odnose isključivo na uvođenje kaznenih odredbi za javne organe i odgovorne osobe u javnom organu koje onemoguće ostvarivanje prava na pristup informacijama.

Delegati su u prvom čitanju podržali i Prijedlog zakona o dopuni zakona o službenom glasilu BiH kojim se predviđa da se sadržaj Službenog glasila objavljuje i na web stranici.