Ahmetović o sastanku u Banjoj Luci
0

Prisustvo premijera entiteta je negiranje institucija BiH

FENA
Sadik Ahmetović (Foto: Sarajevo-x.com/Arhiv)
Sadik Ahmetović (Foto: Sarajevo-x.com/Arhiv)
Okvirni zakon o zaštiti i spašavanju je na nivou Bosne i Hercegovine, BiH ima sve potpisane ugovore sa zemljama u regionu. Dakle, isključiva nadležnost kad je u pitanju saradnja u ovoj oblasti je na nivou države BiH, kazao je danas na pres-konferenciji u Sarajevu ministar sigurnosti BiH Sadik Ahmetović upitan da prokomentira današnji sastanak o ovoj temi u Banjoj Luci.

Naime, sastanak predsjednika vlada regiona posvećen zajedničkim aktivnostima na predupređivanju eventualnih opasnosti od poplava i drugim pitanjima od regionalnog značaja održava se danas u Banjoj Luci, a domaćin sastanka je premijer RS-a Aleksandar Džombić.

Sastanku prisustvuju predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda, predsjednik Vlade Federacije BiH Nermin Nikšić, predsjednik Vlade Srbije Mirko Cvetković, predsjednik Vlade Crne Gore Igor Lukšić, dok iz Hrvatske prisustvuje izaslanik premijera, ministar unutrašnjih poslova Ranko Ostojić.

Ministar Ahmetović je kazao da je, kad je u pitanju sastanak u Banjoj Luci, na određeni način iznenađen da će na poziv entitetskog premijera prisustvovati i predsjednik Vlade Federacije.

Ahmetović je naveo da je zaprepašten negiranjem institucija države BiH i "stvaranjem ambijenta da dvije entitetske vlade vladaju državom BiH".

Po njegovim riječima, ovo je jedan od načina kako ne treba raditi. Naveo je da ovo jeste važna oblast, ali „ova oblast je jasno definirana Okvirnom zakonom, jasno definirana našim sporazumima sa zemljama u regionu koji eksplicitno, tačno definiraju kako se surađuje i oblasti u kojima se surađuje“.

"Ono što me još iznenadilo jeste činjenica da će hrvatski ministar unutrašnjih poslova, po informacijama koje imam, prvu zvaničnu, službenu posjetu imati Bosni i Hercegovini, Banjoj Luci, na poziv entitetskog premijera, a da neće doći u Sarajevo i imati sastanak s resornim ministrom sigurnosti", kazao je Ahmetović.

Ponovio je da je isključiva nadležnost Ministarstva sigurnosti kada je u pitanju međunarodna suradnja u oblasti zaštite i spašavanja.

"Entiteti nemaju nadležnost međunarodne suradnje u ovoj oblasti, isključiva nadležnost je Vijeća ministara, odnosno Ministarstva sigurnosti", kazao je Ahmetović.

Sastanak predsjednika vlada regiona posvećen zajedničkim aktivnostima na predupređivanju eventualnih opasnosti od poplava i drugim pitanjima od regionalnog značaja održava se danas u Banjoj Luci.

Domaćin sastanka je premijer RS-a Aleksandar Džombić, a prisustvuju predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda, predsjednik Vlade Federacije BiH Nermin Nikšić, predsjednik Vlade Srbije Mirko Cvetković, predsjednik Vlade Crne Gore Igor Lukšić, dok iz Hrvatske prisustvuje izaslanik premijera, ministar unutrašnjih poslova Ranko Ostojić.

Džombić je 8. februara uputio pismo predsjednicima vlada Federacije BiH Nerminu Nikšiću, Srbije Mirku Cvetkoviću, Crne Gore Igoru Lukšiću i Hrvatske Zoranu Milanoviću u kojem je predložio osnivanje zajedničkog koordinacionog tijela koje će imati zadatak da pripremi plan da bi na najbolji način pripremili svoje kapacitete za zaštitu stanovništva i spriječili poplave neželjenog obima.