BiH
0

Pristiglo više od 500 zahtjeva s iznosom od 23 000 000,00 KM

FENA
Federalno ministarstvo okoliša i turizma dodijelilo je potpore za razvoj zaštite okoliša i turizma za neke od zahtjeva koji su stigli na konkurs raspisan u junu ove godine, a prema preporuci Povjerenstva formiranoga za ovu nakanu, kazao je u izjavi za FENU ministar u tom ministarstvu Nevenko Herceg.

Javni natječaj za izbor najboljih projekata iz područja turizma i okoliša raspisan je na temelju Odluke Vlade Federacije BiH sa svrhom pomoći razvoju zaštite okoliša i turizma kao značajne gospodarske grane, te jačanja institucija civilnog društva.

Prema riječima ministra Hercega, na natječaj je pristiglo više od 500 zahtjeva s iznosom od oko 23.000.000,00 KM, dok je za potpore predviđeno 2. 500.000 KM. Povjerenstvo, vođeno propisanim kriterijima o kvaliteti projekata definiranim Naputkom o dodjeli sredstava koje je donijelo Federalno ministarstvo okoliša i turizma, nakon dvomjesečnog rada, izabralo je 350 projekata za potporu.

Važni kriteriji kojima se rukovodilo Povjerenstvo bili su: kvaliteta projekta, regionalna zatupljenost, sudjelovanje aplikanta vlastitim sredstvima u realizaciji projekta, otvaranje novih radnih mjesta, razvoj institucija civilnog društva i dr.

Ministarstvo sufinancira programe Odlukom o usvajanju programa utroška sredstava s kriterijima raspodjele sredstava "Transfer za razvoj turizma i okoliša u Federaciji Bosne i Hercegovine“ kao što su: poticaj izgradnji novih turističko-ugostiteljskih objekata i infrastrukture, sa svrhom osiguranja smještajnih kapaciteta i povećanja uposlenosti (osobito u manje razvijenim područjima); izrada signalizacije i tematskih cesta u županijama/kantonima i općinama, radi povećanja turističkog prometa i potrošnje i podizanje općeg dojma o županiji/kantonu, općini i regiji kao turističkoj sredini; potpora projektima mladih i žena poduzetnica u oblasti turizma i ugostiteljstva i zaštite okoliša, sa svrhom promicanja poduzetništva žena u turizmu i ugostiteljstvu i većeg uključivanja mladih u obavljanje turističke i ugostiteljske djelatnosti; financiranje tiskanja publikacija, stručnih časopisa, nabava i otkup publikacija iz oblasti turizma, ugostiteljstva i zaštite životne sredine u Federaciji BiH, potpora promociji turizma i zaštite okoliša u elektroničkim i tiskanim medijima, radi promidžbe turizma, turističkih destinacija i ugostiteljskih djelatnosti; potpora programima, aktivnostima i manifestacijama iz oblasti turizma, ugostiteljstva i zaštite okoliša od značaja za općine, gradove i županije/kantone u Federaciji BiH, sa svrhom zaštite okoliša i razvoja turizma; te financiranje programa radi zaštite okoliša u Federaciji BiH, kao i jačanje svijesti stanovništva o zaštiti okoliša i sprječavanje i otklanjanje nastalih šteta za okoliš.

Dodijeljena će sredstva biti isplaćena nakon potpisa ugovora koje će Federalno ministarstvo proslijediti aplikantima tijekom rujna ove godine, počevši od 10. rujna 2007.godine.

Ministarstvo je, inače, sačinilo program financiranja sa svrhom zaštite okoliša u Federaciji BiH, kao i provođenje aktivnosti u oblasti okoliša planirane Nacionalnim akcionim planom za okoliš (NEAP).

Ciljevi financiranja predloženog programa su: unapređivanja razvoja ekonomske strukture koja je povoljna za okoliš; sprječavanja štete za okoliš; otklanjanja nastale štete u okolišu; očuvanja zaštićenih prirodnih područja, motiviranja i unapređivanja najbolje raspoložive tehnologije i alternative te unapređenje ekološke svijesti javnosti i istraživanja okoliša, kazao je ministar Herceg.