BiH
11

Prisjećanje na policajce koji su dali život za našu domovinu je obaveza

Piše: E. Mehić
Foto: E. M./Klix.ba
(Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
U zgradi Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona danas je položeno cvijeće na spomen-ploču 108 pripadnika MUP-a ZDK koji su poginuli u odbrambeno-oslobodilačkom ratu.

Današnjem polaganju cvijeća prisustvovao je veliki broj policijskih službenika, te članova porodica poginulih i umrlih policajaca koji su minutom šutnje ili Fatihom odali počast za stradale policajce.

Cvijeće su položili ministar MUP-a ZDK, Rifat Delić, koji je još jednom pozvao građane da se prisjete dešavanja iz februara.

"Podsjetit ću sve da se prisjete dešavanja iz februara i da to ne zaborave i da shvate koliko je teško biti policajac. Ovaj posao je težak, značajan i odgovoran jer policajci su uvijek tu na stubu odbrane države, naših zakonskih ustavnih rješenja. Od osamostaljenja poginulo je mnogo žrtava i među policijskim službenicima i ovo je jedan vid sjećanja i zahvale prema onima koji su dali ono najvrednije za našu domovinu", kazao je Delić.

Nakon polaganja cvijeća u MUP-u ZDK upriličen je ručak i druženje za porodice poginulih.

Među 106 poginulih, 38 je iz Zenice, 21 iz Visokog, 12 iz Zavidovića, osmorica iz Maglaja, šestorica iz Breze, petorica iz Doboj-Juga, po četvorica iz Tešnja, Žepča i Olova, te po dva iz Teslića, Kaknja i Maglaja.