BiH
45

Prirodni pekmezi, med i čajevi su hrana, ali i lijek

Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba (Foto: F. K./Klix.ba)
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Na Trgu oslobođenja - Alija Izetbegović u Sarajevu danas je posljednji dan sajma Dani organske proizvodnje na kojoj se predstavilo 40 izlagača iz cijele BiH.

Na sajmu još danas možete naći prirodne proizvode od voća, meda i bilja. Proizvođači tvrde kako su ti proizvodi čisti, bez hemikalija i prije svega izuzetno zdravi za ljudski organizam.

Hakima Trešnjo iz Konjica se bavi pčelama i proizvodima od meda. Njen muž je u ovom poslu već 40 godina i redovno izlažu proizvode na sajmovima.

"Građani su veoma zainteresovani jer je to naš proizvod. Imamo redovne mušterije koje nam dolaze kupiti med, matičnu mliječ, med od borovih iglica, med u saću ili porpolis kapi. Med je univerzalna hrana i svako bi ga trebao koristiti svakodnevno, uz čaj ili kašičicu ujutro da pojede. Ne može se jesti samo kad ste bolesni jer tada nema efekta. Morate svoj organizam navići na tu hranu", rekla je Trešnjo za Klix.ba.

Svi njeni klijenti su zadovoljni i redovno se vraćaju. Ni oni, a ni ona, ne kupuju med u trgovačkim centrima ili prodavnicama.

"Nikada nisam kupila med u trgovačkom centru, ali čula sam da ljudi svašta prodaju i u centrima i na ulici ili čak po vratima s tuđim markicama i zloupotrebljavaju rad i trud poštenih pčelara. Treba dobro paziti od koga se kupuje", dodala je Trešnjo.

Na sajmu se predstavila i Poljoprivredna zadruga Višegrad koja proizvodi pekmez od voća, slatko od šljiva, sušeno voće, te brašno od kukuruza i pšenice.

"Imamo pekmez od domaće jabuke šarenike, od divlje jabuke, kruške i šljive kao slatko od šljiva. Pekmez je bez šećera i dobar za dijabetičare i osobe koje imaju problema sa povišenim holesterolom. Trebamo povećati svijest kod potrošača o važnosti zdrave ishrane i smanjimo broj onih koji kupuju paštete i slične proizvode u prodavnicama koje sadrže štetne tvari. Oni koji inače kupuju su svjesni koliko je ovo zdravije od nekog proizvoda iz supermarketa", rekla je Dalila Velić iz Višegrada.

A za probleme sa urinarnim traktom, stomačnim tegobama, nervozom ili nekim ozbiljnijim bolestima rješenje možete naći u čajevima, biljnim kapima i sirupima. Una bilje iz Bihaća dobitnik je velikog broja priznanja i nagrada za čistoću i efikasnost čajeva.

"Bitno je da se bilje bere na čistom području, da je to čisto ekološki, a po tome je Unsko-sanski kanton poznat. Dosta čajeva se može koristiti na dnevnoj bazi, a imamo i one za degustaciju. Uglavnom ih svi mogu piti i mogu pomoći. Sjeme od žare je dobro za imunitet, željezo, poboljšanje krvne slike i protok, a kantarion za mnoge bolesti i stomačne probleme", rekla je Esma Bejtić.

Osim toga, imaju i kapi za šećer koje su, kako Bejtić tvrdi, vrlo efikasne, ali i biljne kupke i ulja za masažu.

Plantaža voća Baš bašča iz Breze predstavila je voćne sokove i bestilje. Sve je napravljeno bez šećera i konzervansa.

"Imamo proizvode od šljiva, jabuka, kruški i sve je to od voća sa plantaže u Brezi koja broji 10.500 stabljika voćki. Također, naša plantaža je i turistička destinacija i izletište te svako ko dođe može sam brati sebi voće i jesti ga. Nije ništa prskano i ne dodajemo nikakve hemikalije. Građani su svjesni važnosti zdrave ishrane i cijene naš rad, ali nažalost nemaju novca zbog teške ekonomske situacije", rekla je Emira Karić.

Istakla je da imaju standardne klijente, ali to da svako ko proba neki organski proizvod uvijek se vraća i postaje redovna mušterija.