Branko Dokić
0

"Pripremljen tekst zakona o popisu stanovništva"

FENA
Branko Dokić
Branko Dokić
Privremena parlamentarna komisija formirana na nivou države Bosne i Hercegovine sa zadatkom da Parlamentarnoj skupštini BiH pripremi tekst zakona o popisu stanovništva 2011. godine danas je u Sarajevu završila posao i daljnju odgovornost u pogledu zakona preuzima parlament, izjavio je za agenciju Fena predsjedavajući tog radnog tijela Branko Dokić.

Poslanicima će biti predloženo da u redovnoj parlamentarnoj proceduri, a ne po hitnom postupku, kako je ranije bilo riječi, razmatraju nacrt zakona koji je, prema Dokićevoj izjavi, danas usaglasila komisija, odnosno podržala prijedlog koji su on i dvojica dopredsjedavajućih komisije - Halid Genjac i Martin Raguž, bili već usaglasili prije dva dana.

Ako poslanici odobre redovnu proceduru, to će značiti da će u Parlamentu biti otvorena mogućnost za podnošenje poslaničkih amandmana, odnosno naknadnih intervencija u tekstu, napomenuo je Dokić, dok hitna procedura ne dozvoljava nikakve dodatne intervencije.

Kada je komisija na čijem je čelu Dokić razmatrala tekst prije dva dana i uprkos tome što su ga on, Genjac i Raguž bili usaglasili, ocijenjeno je da nisu sazreli svi uslovi za izjašnjavanje članova ovog parlamentarnog tijela.

Usaglašavanje je prolongirano za danas, a Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH mogao bi imati zakon pred sobom već narednog utorka, najavljivano je tada.

Dokić kaže da će komisija sugerirati Domu naroda da pripremljeni zakon ima u svojoj proceduri paraleleno s Predstavničkim domom.

Današnja varijanta teksta sadrži iste odredbe u odnosu na onu od prije dva dana u dijelu koji definira da građani BiH mogu ali i ne moraju da se na popisu 2011. godine izjasne o svojoj nacionalnoj, vjerskoj i jezičkoj pripadnosti.

U tekstu je ostala i odredba da će dijaspora biti obuhvaćena posebnim popisom, sa zasebnom bazom podataka, kao i da će glavni centar za obradu popisnih podataka biti u Istočnom Sarajevu.

Mada je, prema Dokićevim riječima, dvotrećinskom većinom glasova ostao i prijedlog da se prilikom formiranja vlasti na svim nivoima u BiH primjenjuju rezultati popisa iz 1991. i pored rezultata novog popisa, i to sve dok ne bude potpuno implementiran Aneks VII Dejtonskog mirovnog sporazuma, on (Dokić) smatra da će o tom segmentu zakona u daljnjoj proceduri biti još riječi i diskusija, a možda i amandmana.

Naime, na sjednici komisije od prije dva dana članica iz Saveza nezavisnih socijaldemokrata Milica Marković je prenijela stav svoje stranke da rezultate novog popisa treba primjenjivati od 2014. godine, jer je neizvjesno koliko još vremena treba za potpunu implementaciju Aneksa VII.

Marković je na toj sjednici bila pobornik redovne a ne hitne parlamentarne procedure upravo zato da bi bila otvorena mogućnost podnošenja amandmana, odnosno naknadnih poslaničkih intervencija u tekstu.