Potočari
0

Pripreme za zajedničku dženazu teku po planu

FENA
Memorijalni centar Potočari
Memorijalni centar Potočari
Oko pet hiljada učesnika Marša mira danas prolazi šumama oko naselja Cerska, a večeras će noćiti u blizini Konjević Polja. Njihov dolazak očekuje se sutra u Memorijalnom centru Potočari u večernjim satima. Istovremeno, ovdje će pristići biciklisti iz Bihaća i momci i djevojke koji su pješice prije desetak dana krenuli iz Sarajeva, Konjica, Mostara i Zenice.

Za to vrijeme u Memorijalnom centru Potočari vrše se posljednje pripreme za 11. juli kada će ovdje biti obavljena zajednička dženaza za 774 Bošnjaka i jednog katolika. Konvoj iz Visokog, s njihovim posmrtnim ostacima očekuje se u Potočarima danas oko 16 sati. Tabuti će biti smješteni u hale bivše fabrike akumulatora, a sutra naveče bit će prenijeti u Memorijalni centar.

Komemoracija će započeti u nedjelju u 11 sati i 10 minuta učenjem Kur'ana. Potom će se izvesti recital Poema o Srebrenici Abdulaha Sidrana, te Srebrenički inferno. U zvaničnom protokolu, predviđeno je da se prisutnim obrate: Osman Suljić, načelnik Općine Srebrenica, Charles L. English, abasador SAD u BiH, Sadik Ahmetović, zamjenik predsjedavajućeg VM BiH, Torbjørn Jagland, Generalni sekretar Vijeća Evrope, Yves Leterme, premijer Kraljevine Belgije, Ređep Tayyip Erdogan, premijer Republike Turske i Haris Siladžić, predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Zajednička dženaza klanjat će se istovremeno za sve žrtve genocida, s tim što će dženazu za Bošnjake voditi reisu-l-ulema Mustafa ef. Cerić, a sahranu za Rudolfa Hrena fra Martin Antunović.

Danas i sutra bit će priređene projekcije nekoliko filmova, izložba fotografija i promocija knjiga koje govore o stradanju Bošnjaka Srebrenice.

Inače, u Srebrenicu je već pristiglo oko 5.000 članova porodica žrtava, prijatelji i komšije, pretežno iz evropskih zemalja, Amerike i Australije. Na dan dženaze, 11. jula, ovdje se očekuje da će biti oko 50.000 ljudi. Preduzete su neophodne sigurnosne mjere, kako bi sve proteklo bez incidenata.