BiH
0

Pripreme za snimanje dokumentarnog filma "Alija Izetbegović i Mostar"

Piše: Azer Jugo
Muzej-institut procesa genocida Čavkarica počeo je pripreme za snimanje dokumentarnog filma "Alija Izetbegović i Mostar".

"Želimo istaći ulogu Alije Izetbegovića u Mostaru i oko Mostara kao jedne od ključnih tačaka proteklog rata i poraća. Mostar je vrlo značajan grad kao političko sjecište, a izuzetno je važan za Bošnjake, što će knjiga i dokumentarni film pokušati i prikazati i dokumentovati", rekao je voditelj ovog projekta Tahir Pervan.

"Mostar je bio politički, ali posebno i vojni fenonen koji je ostavio veliki trag u proteklom ratu. Zato je uloga Alije Izetbegovića vrlo zanimljiva i važna i ona pokazuje zapravo stvarnu poziciju Mostara u geopolitičkim odnosima na Balkanu", izjavio je za Klix.ba Pervan, inače jedan od osnivača Muzeja-instituta procesa genocida Čavkarica.

Građa za ovaj projekt prikupljana je godinama, a bit će uklječen i niz domaćih i stranih političara, intelektualaca te vojnih stručnjaka.

"Muzej-institut procesa genocida Čavkarica" želi na ovaj način odati i počast Aliji Izetbegoviću na godišnjicu njegove smrti te podsjetiti javnost da je upravo Alija Izetbegović još početkom daleke 1993. bio pokrovitelj i finansijer pokretanja aktivnosti na realizaciji utvrđivanja pune povijesne istine o stradanju Bošnjaka istočne Hercegovine. Zahvaljujući njegovom vizionarstvu, mudrom liderstvu i političkoj mudrosti, načinjeni su najvažnije faze istraživanja i dokumentovanja stradanja Bošnjaka istočne Hercegovine kao uvod u realizaciju projekta "Muzej-instituta procesa genocida Čavkarica", rekao je Tahir Pervan, voditelj projekta "Alija Izetbegović i Mostar".