Konjic
0

Pripreme za otvaranje Starog mosta

FENA
Na Starom mostu izvodimo sitne završne radove, pravimo bočne zidove i prilaze, vršimo manja fugovanja, tako da most uskoro može biti stavljen u funkciju, rekao je Feni rukovodilac radova, arhitekta Dženk Koporan.

Svečano otvaranje mosta najavljeno je za 23. maj, a svečanu vrpcu trebao bi presjeći predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan.

Temeljac za obnovu Starog mosta postavljen je 12. maja prije četiri godine, ukupni troškovi obnove iznosit će pet milona i tri stotine KM, a radove izvodi turska firma IŠSAN- ER- BU. Nakon obnovljenih pet kula i spojenih šest lukova, u četvrtoj građevinskoj sezoni, izgrađeni su tarih, ograda i kaldrma.

Stari most izgrađen je 1682. godine kao posljednja velika turska građevina u Bosni i Hercegovini, srušen je 3.3. 1945. godine, kada su ostale samo kamene kule na koje su postavljene drvene grede i daske, a 1962. stavljena je čeličnobetonska konstrukcija. Ostaci mosta 2003. proglašeni su nacionalnim spomenikom.

U most će biti ugrađeno 2.408 blokova sedre, više od 20 tona olova i 10 tona klamfi, sve učvršćeno malterom napravljenim kao nekada, od pijeska, kreča i mljevene opeke.