BiH
0

Pripreme za OI: Atena položila sigurnosni test

Klix.ba
Grčke specijalne jedinice, koje će se brinuti za sigurnost učesnika na Olimpijadi u Ateni, položile su jedan od najvećih anti-terorističkih testova održanih u Evropi.

Test, kojeg je promatralo više od 100 ljudi iz svih dijelova svijeta, obavezan je dio priprema za Olimpijske igre koje će se u avgustu održati u Ateni.

Postoje naznake da bi sigurnost Olimpijade ove godine mogla biti ugrožena stoga su se organizatori odlučili pojačati mjere sigurnosti.

Vježbu, pod kodnim imenom "Blue Odyssey", osmislio je i dizajnirio tim stručnjaka iz Velike Britanije.

Cilj vježbe bio je provjeriti sposobnosti oko 2000 pripadnika grčke policije, vojske, obalne straže, vatrogasaca i medicinskih radnika i uvidjeti njihove reakcije na mogući napad oružjem za masovno uništenje. Njima je rečeno da se desila eksplozija na željezničkoj stanici i da je pušten otrovan plin. Istovremeno morali su se pobrinuti za otmicu grupe britanskih državljana na jednom brodu.

Novinarima pristup nije bio dozvoljen, ali na kraju su dužnosnici objavili da je vježba završena uspješno.

Olimpijske igre u Ateni koje počinju za šest mjeseci prve su ljetne olimpijske igre koje će se održati nakon 11. septembra i terorističkih napada na SAD.

Grčke vlasti ne žele ništa prepustiti slučaju i stoga prave najveće sigurnosne mjere u historiji olimpijskih igara. Za sigurnost će se brinuti više od 50 hiljada ljudi. Specijalna oprema koja može detektovati hemijsko, biološko i nuklearno naoružanje će biti postavljena na mnogim mjestima u gradu. Grke će sve to koštati gotovo milijardu dolara.