BiH
0

Pripreme za održavanje zajedničke vježbe NATO-a i OSBiH

FENA
Ministar odbrane BiH Selmo Cikotić, Sifet Podžić, načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH (OSBiH) i ambasador SAD-a u BiH Charles English ukazali su danas na značaj održavanja velike zajedničke vježbe OSBiH i NATO-a u septembru naredne godine na području Banje Luke, jer je to prva vježba koja se održava izvan granica zemalja članica NATO-a.

Ministar Cikotić je nakon obilaska vojne lokacije OSBiH, kasarne "Kozara“ u Banjoj Luci naglasio da je "Zajednički napor“ prva vježba takvih razmjera i vrste koja se događa u zemlji koja nije punopravna članica NATO-a.

Istaknuo je da Ministarstvo odbrane BiH i OSBiH to doživljavaju kao izraz posebnog povjerenja, ali i obaveze da bi se izvršile sve neophodne pripreme da vježba ima rezultate koje se od nje očekuju u smislu promocije i OSBiH i Ministarstva odbrane BiH, ali i prostora Banje Luke i države BiH.

To je i prilika, kako je naglasio, da se vježba iskoristi radi jačanja saradnje s mnogim oružanim snagama zemalja partnera i članica NATO-a, te da se u punu funkciju stave elementi OSBiH, državnog ministarstva odbrane i drugih struktura.

Cikotić je na pres-konferenciji u Kasarni "Kozara“ ukazao i na činjenicu da je Zajednički štab OSBiH u pripremama za vježbu već uradio dosta toga, a posebno Komanda za podršku koja će u operativnom i taktičkom smislu nositi većinu aktivnosti u toku pripreme i njene realizacije.

"To će biti aktivnost koja će zahtijevati angažiranje velikog broja institucija Grada Banje Luke, mnogih državnih institucija, a mislim da ćemo u određenom smislu intenzivirati i saradnju sa susjednom Hrvatskom“, naveo je ministar odbrane BiH.

Ambasador English je naglasio da je to prva vježba koja će biti održana izvan granica zemalja članica NATO-a, a sponzorira je evropska komanda SAD-a.

"Nekoliko stotina učesnika iz NATO-zemalja i zemalja partnera doći će u Banju Luku da zajedno s vašim Oružanim snagama učestvuju u vježbi i bit će to prilika za OSBiH da pokažu nivo svoje spremnosti i integracije koja je postignuta u reformi odbrane“, naglasio je English uz uvjerenje da će OSBiH pokazati koliko su spremne i da će to vidjeti i partneri SAD-a u NATO-u.

Podsjetio je da su SAD već upoznate o velikom i značajnom angažiranju OSBiH na prošlogodišnjem gašenju požara u BiH, a vidjeli su i kolika je "korist od rasporeda snaga OSBiH u jedinicama u Iraku i koliko zadovoljavaju uvjete koji su postavljeni od NATO-a“.

Američki ambasador je rekao i da je impresioniran tokom priprema za održavanje zajedničke vježbe i samim pripremama u Kasarni "Kozara“ za prijem svih onih koji će i njoj učestvovati.

Načelnik Zajedničkog štaba OSBiH Sifet Podžić rekao je da će se tokom vježbe vršiti provjera kompatibilnosti sredstava veze evropske komande SAD-a i zemalja partnera, koja će se pozitivno odraziti na regiju Banje Luke, RS-a i BiH.

"Nadam se da će to biti jedan veliki plus OSBiH da nakon intenzivnog dijaloga dokažu naredne godine da su spremne za NATO“, dodao je general Podžić.

Zamjenik ministra odbrane BiH Igor Crnadak kazao je i da je današnja posjeta Kasarni "Kozara" pokazala da Komanda za podršku radi dobar posao i da su važan dio OSBiH.

"Uvjerili smo se da pripreme za vježbu u ovoj početnoj fazi idu dosta dobro“, rekao je Crnadak koji smatra da je vježba naredne godine koja će biti održani u Kasrani "Kozara“ velika šansa za Ministarstvo odbrane i BiH u cjelini, jer će pomoći još bržu integraciju naše zemlje i u NATO i Evropsku uniju, kao i popravljanju imidža BiH u cjelini.

Vježba bi trebalo da se održi u septembru naredne godine, iako tačan datum još nije preciziran, a u njoj bi trebalo da učestvuje oko 2.000 i 3.000 pripadnika zemalja NATO-a i oko dvije do tri stotine pripadnika OSBiH koji će neposredno učestvovati u vježbi.

U Banjoj Luci je danas održan i sastanak NATO Koordinacijskog tima Vijeća ministara BiH.