BiH
0

Pripreme za Marš mira privode se kraju

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Pripreme za "Marš mira 2013“ godine privode se kraju.

Ove godine na pohodu se očekuje oko 5.000 učesnika, ovaj broj je manji u odnosu na prethodne godine, a razlog je ramazan koji počinje 9. jula.

Učesnici "Marša mira“ kreću u ponedjeljak, 8. jula, u 9.00 sati iz Nezuka. Učesnici "Marša mira" pješke će preći 80 kilometara, od Nezuk do Potočara.

Učesnicima će obratiti načelnik Općine Sapna Ismeta Omerovića i predsjednik Organizacionog odbora Ćamil Duraković, a također će se obratiti i američki ambasador u BiH Patrick Moon, koji će zajedno s učesnicima "Marša mira" preći prvu etapu.

Prvi dan učesnici će kretati na relaciji: Nezuk, Crni Vrh, Snagovo i Liplje, dok je u Liplju kod povratnika planiran prvi konak učesnika "Marša mira“.

"U slučaju ako bude više od 5.000 učesnika "Marša mira“ pododbor je spreman olakšati put za sve učesnike. Ove godine najviše učesnika je prijavljeno iz Krajine. Srebrenica je lekcija koju treba da nauči cijela planeta, kako se ona ne bi ponovila nigdje i nikome. "Marš mira“ jeste način da se oda počast svima onima koji su izgubili živote na tom putu - izjavio je za Agenciju FENA Muhizin Omerović predsjednik Pododbora za Marš mira 2013.godine.

Na pohodu "Marš mira“ Žepa - Potočari, očekuje se 250 učesnika koji će se pridružiti učesnicima iz Nezuka, a dužina tog puta je od 9-10 kilometara.

Kao svako godine tako i ove na "Maršu mira“ učestovat će učesnici biciklističkog maratona Bihać-Srebrenica, oko 300 biciklista. Pored biciklista iz Bihaće, drugu godinu po redu učestovat će i učesnici Ultramaratona Vukovar-Srebrenica.

Ove godine prvi put će učestovati i učesnici Biciklističko-aktivističke vožnje iz Beograda, oni kreću 8. jula iz Beograda, a učestvuje Grupa aktivista i aktivistkinja u saradnji s mrežom Žena u crnom i SOS Vlasotince.

Logističku podršku za smještaj učesnika "Marša mira“ obezbjedio je OHR, a Crveni krst Federacije je zadužen za medicinsku pomoć, a Oružane snage BiH svake godine učestvuju s jednim helikopterom za hitne slučajeve.