Lajčak - Ivanić
0

Pripreme za jesenski program provođenja reformi se nastavljaju

FENA
Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU-a Miroslav Lajčák nastavio je danas u Sarajevu konsultacije s visokim političkim zvaničnicima BiH susretom s predsjednikom Partije demokratskog progresa (PDP) i predsjedavajućim Doma naroda BiH Mladenom Ivanićem.

Oni su podržali ideju održavanja zajedničkog sastanka lidera šest vladajućih stranaka 23. augusta u Sarajevu, u nastojanju da se postigne politički konsenzus u vezi strategije koju bi BiH primjenila u jesen.

Lajčák je naglasio da obaveze koje proističu iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, kao i uslovi i ciljevi koje je definiralo Vijeće za implementaciju mira u pogledu tranzicije OHR-a u EUSR predstavljaju jasan program za predstojeće mjesece.

Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU-a je naglasio da se pet ciljeva i dva uslova moraju u potpunosti ispuniti da bi došlo do tranzicije OHR-a u EUSR. Posebno je potrebno uložiti dodatne političke napore na iznalaženju rješenja za preostala neriješena pitanja - državne imovine, vojne imovine i pravnog statusa Brčkog. Što se tiče ustavnih promjena, vodeći političari u BiH se slažu da su one potrebne, ali nema saglasnosti oko toga šta to znači.

Bilateralni sastanci koji su održani do sada su pokazali da su potrebne pažljive pripreme za razgovore, koji bi trebali početi nakon oktobarskih izbora.

Lajčák i Ivanić su se saglasili da će Parlament BiH imati ključnu ulogu u vođenju procesa reformi, kao i osiguranju, u tijesnoj saradnji s entitetskim i kantonalnim parlamentima, brzog usvajanja i provedbe zakonske regulative EU.

Lajčák je također naglasio da pred predstojeće lokalne izbore od političkih stranaka očekuje da vode kampanju zasnovanu na konkretnim pitanjima, te da izbjegavaju zapaljivu retoriku koja bi jedino poslužila za podizanje političkih tenzija, saopćeno je iz OHR/EUSR.