BiH
0

Pripreme za dolazak monitoring misije Evropske komisije

FENA
Nikola Špirić
Nikola Špirić
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić očekuje da će sve biti spremno pred dolazak monitoring misije Evropske komisije početkom jula, koja treba da utvrdi da li je BiH ispunila preostala tri uvjeta za liberalizaciju viznog režima, ali je izrazio sumnju u jednake odnose Brisela prema svim zemljama.

Špirić je na konferenciji za novinare nakon današnje sjednice Vijeća ministara BiH u Sarajevu rekao da je BiH ispunila sve svoje obaveze.

"Nemam ništa protiv ovog monitoringa. Očekujem da će i taj izvještaj biti pozitivan, ali mislim da nisu jednaki odnosi Brisela prema svim zemljama. To, nažalost, otvara neke sumnje", rekao je.

Predsjedavajući je ipak optimističan da će građani BiH do kraja godine imati bezvizni režim.

"Činimo sve da nadležne adrese u Briselu uvjerimo da smo ozbiljni partneri u ispunjavanju obaveza", rekao je Špirić.

Međutim, podsjetio je da se u Mapi puta za viznu liberalizaciju prvo govorilo o donošenju zakona, a sada se traži njihova implementacija. Slično, prvo je bio uvjet da se odredi adresa gdje će se vršiti razmjena informacija policijskih tijela, a sada je uvjet da to funkcionira.

"Nemam ništa ni protiv takvog načina, ali jedina zemlja prema kojoj se to radi je BiH. Ne mislimo se igrati prevara kada je u pitanju vizni režim. To ne činimo zbog Brisela, nego građana BiH", rekao je Špirić.

Inače, Vijeće ministara BiH je na današnjoj sjednici prihvatilo informaciju Ministarstva sigurnosti BiH o pokretanju informativne kampanje u vezi s nastupajućom viznom liberalizacijom.

Kako je rekao Špirić, kampanja će biti pokrenuta zbog nekih negativnih iskustava koje su imale zemlje kojima su vize ukinute prošle godine, posebno zbog pojave lažnih emigranata. Cilj je naglasiti građanima BiH da liberalizacija viznog režima znači i određene obaveze.