Sarajevo
0

Pripreme za doček Nove 2010. u završnoj fazi

FENA
Pripreme za javni doček Nove 2010. godine u organizaciji Grada Sarajeva i četiriju gradskih općina su u završnoj fazi, kazao je danas na pres-konferenciji zamjenik gradočalenika Sarajeva Igor Kamočaji, predsjednik Izvršnog odbora za pripremu i organizaciju Programa dočeka Nove 2010. godine u Sarajevu.

Izvršene su pripreme za dječiji program, koji će biti organiziran u multimedijalnoj sali Općine Novi Grad 31. decembra od 15 do 17 sati. Dječiji program pod nazivom "Mario ario traži karaoke zvijezdu" koncipiran je kao karaoke show i vodit će ga poznati glumac Mario Drmać, uz dječiji hor Princess krofne, Plesnu grupu 'Seven' i neizbježnog Djeda Mraza, kazao je Kamočaji.

Svi zainteresirani mogu prijaviti svoje učešće u karaokama na ulazu u salu Općine Novi Grad, ubacivanjem popunjene ulaznice u kutiju za žiri. Propozicijama je planirano učešće djece od 7 do 15 godina, ali i za ostalu djecu u publici predviđena je podjela novogodišnjih poklon paketića kroz zanimljivu nagradnu igru. Pobjednika očekuje posebna nagrada skrivena u "tajnoj vreći" Djeda Mraza.

Posljednje pripreme se vrše i za centralni program na lokaciji Vječna vatra koji će 31. decembra početi u 21.30 sati i trajat do ranih jutarnjih sati, naglasio je Kamočaji.

Centralni program započet će nastupom mladih sarajevskih bendova Uncle Sam Decided i Rigorozni, potom će učestvovati Amel Ćurić&Band, Mustafa Šantić Sevdi Band, Armin Šaković, a u Novu 2010. uvest će nas svojim nastupom Dubioza kolektiv. Do ranih jutarnjih sati sve prisutne ispred Vječne vatre svojim discovideo performansom zabavljat će DiscoBajagi/Dj Vedran&Brano.

Prema informacijama koje imamo od Turističke zajednice, veliki broj stranih turista već se odavno interesuje za javni doček Nove godine u Sarajevu, stoga ne sumnjamo da će ovo biti jedan veoma posjećen događaj, kazao je Kamočaji pozvavši sve građane Sarajeva, goste i turiste da za novogodišnju noć dođu pred Vječnu vatru.

Kamočaji je uputio apel svim građanima, posebno mlađim, da ne koriste pirotehnička sredstva da bi doček protekao u najboljem redu.

O sigurnosnim mjerama koje će poduzeti MUP Kantona Sarajevo govorio je portparol MUPKS-a Irfan Nefić.

MUPKS će poduzeti sve potrebne mjere da bi javni doček Nove godine prošao u slavljeničkom raspoloženju i bez incidenata, kazao je Nefić.

Povodom održavanja ovog programa bit će provedena potpuna obustava saobraćaja u ulicama Mula Mustafe Bešeskije i Maršala Tita 31. decembra od 19 sati do 1. januara 2010. do tri sata, odnosno do završetka programa.

U srijedu 30. decembra u 12 sati organizatori će započeti postavljanje bine ispred Vječne vatre. Jedan dio bine će zauzeti krajnju desnu traku u ulici Maršala Tita, te će zbog toga biti zatvorena za saobraćaj ta traka do okončanja novogodišnjeg programa, odnosno do sklanjana bine.

Što se tiče fizičkog i operativnog osiguranja MUPKS-a je poduzeo određene mjere u saradnji s Gradskom upravom. Angažirana je i jedna zaštitarska kuća i njihovih 130 službenika-zaštitara će biti raspoređeno na prostor na kome će biti doček Noge godine, kazao je Nefić dodavši da će na terenu biti i dovoljan broj službenika MUPKS-a i u uniformama i u civilu.

U novogodišnjoj noći bit će održan i desetominutni vatromet u 00.00 sati, na dvije lokacije: zgrada Interšpeda u ulici Maršala Tita i na brdu Mojmilo (općina Novi Grad).