BiH
0

Pripreme za beatifikaciju drinskih mučenica privode se kraju

FENA
Kardinal Vinko Puljić
Kardinal Vinko Puljić
"Beatifikacija Drinskih mučenica nije samo događaj Vrhbosanske nadbiskupije, časnih sestara, Katoličke crkve, nego je to događaj za cijelu Bosnu i Hercegovinu, jer su one dale život za ovu zemlju, za ove narode", rekao je nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić na današnjoj pres-konferenciji tim povodom.

Kardinal Puljić je novinare upoznao o pripremama za predstojeći svečani čin proglašenja blaženim Drinskih mučenica, 24. septembra u "Olimpijskoj dvorani Juan Antonio Samaranch" kompleksa Zetra u Sarajevu

"Pripreme za beatifikaciju privode se kraju, a trebamo znati cijeniti žrtve Drinskih mučenica koje su urađene za Bosnu i Hercegovinu pa stoga moramo izvijestiti i što bolje upoznati ljude za predstojeći događaj", rekao je Puljić.

"Želimo da sve bude dostojno čina beatifikacije, dostojno njihovog mučeništva", rekla je provincijalna glavarica sestara Kćeri Božje ljubavi sestra Elvira Tadić, govoreći o pripremama toga čina.

U sarajevskoj dvorani Zetra u Sarajevu blaženim će biti proglašeno pet sestara Kćeri Božje ljubavi koje potječu iz četiri različita naroda. Bit će tu i brojni redovnici i redovnice raznih družbi te vjernici iz Vrhbosanske i drugih biskupija u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Sloveniji...

Sestre mučenice Jula, Berchmana (Berhmana), Krizina, Antonija i Bernadeta došle su iz Hrvatske, Slovenije i Austrije kako bi služile Bogu u svom redovničkom zvanju i pomagale ljudima osobito siromašnima. Ubijene su u Goraždu i bačene u rijeku Drinu, a jedna je ubijena na putu od Pala prema Goraždu na Drini, pa su poznate kao Drinske mučenice.

Crkva će ih 24. septembra uzdići na čast oltara kao zagovornice pred Bogom i uzor mučeničke ljubavi spremne darovati vlastiti život za Boga i ljude.

Kardinal Puljić se osvrnuo i na desetodnevni boravak u Washingtonu i New Yorku od 1. do 12. septembra, kada je u sjedištvu biskupske konferencije govorio o Dejtonu predlažući učesnicima novu konferenciju Dejton-učesnika.