BiH
0

Pripreme BiH za pristupanje CEEPUS programu

FENA
Bosna i Hercegovina se priprema za pristupanje Programu razmjene univerzitetskih studija centralne Evrope (Central European Exchange Programme for University Studies - CEEPUS), što će i potvrditi sporazumom koji će potpisati ministar civilnih poslova.

CEEPUS je srednjoevropski program za razmjenu studenata i profesora, sa studijskim boravkom na univerzitetima članicama Programa. Program se odvija na temelju višestranog ugovora o uspostavljanju suradnje u području obrazovanja i usavršavanja u okviru programa potpisanog u Budimpešti 8. decembra 1993. godine. Trenutno je na snazi Ugovor CEEPUS II, koji se primjenjuje od 1. januara 2005. godine.

Krajem maja 2007. godine održan je sastanak eksperata iz Ministarstva civilnih poslova BiH, Ministarstva prosvjete i kulture RS-a, Ministarstva obrazovanja i nauke FBiH te Odjeljenja za obrazovanje Brčko Distrikta koji su izračunali da prosječna cijena mjesečnog boravka za studente iznosi 510 eura, a za profesore i drugo nastavno osoblje 690 eura.

Za vrijeme boravka stranih studenata i profesora na studijskoj razmjeni troškove boravka snosi BiH. Inače, osnovna finansijska obaveza svake države članice jeste da osigura najmanje 100 mjesečnih stipendija za jednu akademsku godinu.

Za prijem studenata i nastavnika iz zemalja CEEPUS-a u Bosnu i Hercegovinu, kao i za podršku studenata iz BiH i nastavnika za odlazak u zemlje CEEPUS-a u jednoj akademskoj godini trebalo bi na nivou BiH osigurati 132.800 KM. Za troškove tog programa FBiH bi trebalo da izdvoji 86.320, a RS i Distrikt Brčko zajedno 46.480 KM.

Informaciju Ministarstva obrazovanja i nauke FBiH o CEEPUS programu prihvatila je Vlada FBiH 27. septembra ove godine.

CEEPUS trenutno obuhvaća 13 država članica: Albaniju, Austriju, Bugarsku, Češku, Hrvatsku, Mađarsku, Makedoniju, Poljsku, Rumuniju, Slovačku, Sloveniju, Srbiju i Crnu Goru. Sjedište centralnog CEEPUS ureda je u Beču-u.

CEEPUS program među ostalim omogućava mobilnost studenata i univerzitetskih profesora, kao i kurseve jezika i studijska putovanja.