BiH
0

Priprema se predaja Radovana Karadžića na teritoriju Crne Gore

Pincom/Sarajevo-X
Crnogorski neovisni sedmičnik "Monitor" javio je jučer, pozivajući se na svoje izvore "bliske crnogorskim vlastima", kako se "predaja Radovana Karadžića na teritoriju Crne Gore priprema u dogovoru sa srpskim sigurnosnim strukturama. Navedene sigurnosne strukture su, prema "Monitoru", zajedno s Crkvom i vojskom, najzaslužnije što se on dugo i uspješno skriva".

"Pregovori o predaji bivšeg lidera bosanskih Srba Radovana Karadžića Haškom tribunalu intenzivirani su i on bi već u septembru iz Crne Gore mogao otputovati u Haag, piše Monitor.

Pozivajući se na izvore bliske stranim obavještajnim strukturama, Monitor saznaje da Karadžić o predaji pregovara s Amerikancima, dok se Evropljani "drže po strani".

"Karadžić bi se mogao predati nekoliko dana pred početak pregovora o pridruživanju Srbije i Crne Gore Evropskoj uniji (EU), koji su predviđeni za oktobar", saopšteno je Monitoru.

Izvor sedmičnika navodi kao moguće mjesto skrivanja Karadžića Jovan dol u Crnoj Gori, i to u nekom objektu Srpske pravoslavne crkve (SPC) ili među svojim sljedbenicima i plemenicima.

Monitor procjenjuje da bi Crna Gora, iako je poznato da ona nema kontrolu nad Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC), mogla imati velikih problema ako se Karadžić preda na njenom teritoriju.

"Crnogorske vlasti nemaju kontrolu nad crkvenim objektima. One nisu imale ni sliku kompleksa manastira u Jovan dolu", tvrdi Monitor.

"Sada te strukture, preko Karadžića, Crnoj Gori pokušavaju zadati još jedan udarac. U crnogorskom državnom vrhu strahuju da im se sprema čitava igra u završnici Karadžićevog hajdukovanja", piše Monitor.

Početkom ove sedmice, prema navodima podgoričkog sedmičnika, više novinara svjetskih medija opet je doputovalo u Crnu Goru. Neki od njih razgovarali su s najvišim crnogorskim dužnosnicima, a jedan evropski novinar, koji drugi put u mjesec dana dolazi u Podgoricu, kazao je da se "spektakl Radovanove predaje iščekuje od Washingtona do Tokija već čitavu deceniju".

"Nestrpljivi smo, ali ne bismo samo zbog neosnovanih glasina obilazili Crnu Goru", prenosi Monitor izjavu tog novinara.