BiH
19

Priprema se međunarodna potjernica za Novakom Đukićem

Klix.ba
Novak Đukić
Novak Đukić
Sud Bosne i Hercegovine obavještava javnost da je branilac osuđenog Novaka Đukića 20.06.2014. godine obavijestio ovu pravosudnu instituciju da se njegov branjenik nalazi na liječenju u Republici Srbiji. Posljednje informacije u vezi s liječenjem Novaka Đukića Sud BiH primio je 09.07.2014. godine.

Drugostepena presuda Suda BiH dostavljena je braniocu osuđenog advokatu Miloradu Ivoševiću, 21.07.2014. godine.

Osuđenom Novaku Đukiću pokušano je uručenje uputnog akta putem Osnovnog suda u Banja Luci i putem Sudske policije Suda BiH, ali je utvrđeno da se ne nalazi na prijavljenoj adresi. Pored toga Sud u Banjoj Luci napravio je propust zavođenjem molbe Suda BiH za pružanje pravne pomoći na pogrešan sudski referat, što je rezultiralo kasnim uzimanjem predmeta u rad i protekom roka za stupanje osuđenog na izdržavanje kazne zatvora, navodi se u saopćenju Suda BiH.

S tim u vezi Sud BiH je dana, 6. oktobra 2014. godine, a na osnovu člana 127. stav 10. ZIKS-a dao naredbu nadležnim policijskim agencijama (FMUP, MUP RS, Policija Brčko Distrikta BiH i Granična policija BiH) za raspisivanje centralne potjernice. Procedura je takva da se za osuđenim licem prvo raspisuje centralna potjernica, iako postoje informacije da se ne nalazi u BiH, s obzirom da postoji mogućnost povratka osuđenog u zemlju. Stoga je potrebno da nadležne policijske agencije imaju osnov za hapšenje osuđenog u slučaju njegovog pronalaska.

Osmog oktobra poslan je zahtjev CJB Banja Luka i Gradu Banjoj Luci za dostavu uvjerenja o državljanstvu i daktiloskopskog materijala za osuđenog, nakon čijeg dostavljanja će se ispuniti potrebni uslovi za raspisivanje međunarodne potjernice.

Međunarodnu potjenicu će primiti i Interpol Srbije i po njoj je obavezan postupiti, uz poštivanje zakonskih propisa Republike Srbije koji se odnose na izručenje potraživanih osoba. Nakon lociranja osuđenog preduzet će se dalje mjere za izvršenje kazne zatvora, što uključuje i mogućnost slanja molbe pravosuđu Republike Srbije za preuzimanje izvršenja kazne zatvora, navode iz Suda BiH.