Potpisan ugovor
0

Pripravnici primljeni u zdravstvene ustanove KS-a

FENA
Svečano potpisivanje ugovora između zdravstvenih ustanova s područja Kantona Sarajevo i pripravnika koji će obavljati staž upriličeno je danas u sali Općine Centar u Sarajevu.

Ovo je postala kontinuirana aktivnost Ministarstva zdravstva KS-a, koja je prerasla u tradiciju radi angažovanja nezaposlenih osoba sa završenom visokom i višom školskom spremom evidentiranih u JU “Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo”, a koji prvi put traže zaposlenje u zdravstvenim ustanovama.

"Od 86 kandidata koliko ih se prijavilo na javni poziv objavljen 29. juna, primljena su 82 kandidata, jer je uvidom u dokumentaciju konstatovano da četiri kandidata nisu dostavila potpunu dokumentaciju, odnosno ne ispunjavaju uslove tražene javnim pozivom", kazao je ministar zdravstva KS-a Mustafa Cuplov.

Primljeno je 11 doktora medicine, 35 doktora stomatologije, četiri magistra farmacije, 31 diplomirani zdravstveni radnik i jedan viši medicinski tehničar, a bit će raspoređeni u javne zdravstvene ustanove: Klinički centar Univerziteta Sarajevo, Opću bolnica “Prim. dr. Abdulah Nakaš”, JU Dom zdravlja KS, Stomatološki fakultet Univerzitet u Sarajevu, JU Apoteke Sarajevo, JU Zavod za javno zdravstvo KS, JU Zavod za zdravstveni zaštitu žena i materinstva KS, JU Zavod za zaštitu zdravlja studenata Univerzitet u Sarajevu, PO „Praxis“, MHS Ordinacija, PZU Apoteka "Delfin“ i PZU Apoteka „Leko“. Ove godine najviše pripravnika, njih 26, primio je JU Dom zdravlja KS-a.

Svečanosti potpisivanja ugovora prisustvovali su i predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo Denis Zvizdić, premijer KS-a Besim Mehmedić, te ministri u Vladi KS-a.

"Zadovoljan sam što i ove godine prisustvujem svečanosti, koja je rezultat jednog od najuspješnijih i najznačajnijih projekata Kantona Sarajevo, a tome u prilog govori i činjenica da je više hiljada mladih kadrova na ovaj način obavilo staž i steklo preduslov za zaposlenje. Vi ste sadašnjost i budućnost naše države, jer ćete u dogledno vrijeme preuzeti liderstvo u svojoj profesiji, ali i u društvu, a to možete jedino profesionalnim usavršavanjem", poručio je pripravnicima predsjedavajući Zvizdić.

Ovih 82 kandidata pripravnički staž će obavljati uz naknadu od 260 KM i uplaćeno penziono i zdravstveno osiguranje u trajanju od jedne godine, a počevši od 1. augusta 2009. godine.