BiH
0

Pripadnik UNPROFOR-a na suđenju Karadžiću: Civili na meti snajperista

FENA
U nastavku svjedočenja na suđenju Radovanu Karadžiću pred Haškim sudom (ICTY) zaštićeni svjedok tužiteljstva KDZ-450 izjavio je u četvrtak da su zaraćene strane na području Sarajeva podjednako kršile primirje te da je teško bilo utvrditi iz kojeg smjera je otvarana vatra.

"Kada smo bili u mogućnosti utvrditi odakle je došla vatra, toj strani smo slali proteste. Ali teško je bilo utvrditi porijeklo vatre... Čini mi se da smo protestee više slali strani bosanskih Srba", rekao je svjedok, koji je od oktobra 1993. do septembra 1994. godine bio pripadnik UNPROFOR-a u Sarajevu.

Karadžić je svjedoku predočio veći broj dokumenata, među kojima su bili i izvještaji o napadu Armije BiH 18. septembra 1994. godine.

"Tačno je da je tada strana bosanskih muslimana započela napad, i to iz naseljenog područja. To je bilo kršenje sporazuma o prekidu vatre. Srbi jesu odgovorili, jer su silom uzeli oružje sa sabirnog punkta u Poljinama. Međutim, NATO nije iz ovih razloga poduzeo akciju", rekao je svjedok.

Karadžić, bivši predsjednik Republike Srpske i vrhovni komandant njenih oružanih snaga, optužen je za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja u BiH od 1992. do 1995. godine. Optužnica ga tereti za kampanju snajperskog djelovanja i granatiranja Sarajeva s ciljem širenja straha među civilnim stanovništvom, tokom koje su ubijene i ranjene hiljade civila.

Karadžić je više puta insistirao da mu svjedok ponudi dokaze o tome da su Srbi prvi otvorili vatru, navodeći da je, prema podacima UN-a, od "13 velikih prekršaja 12 izvela muslimanska vojska".

Svjedok je rekao da nije riječ samo o ofanzivama, nego da je bilo akcija na čijoj su meti bili civili, a za koje je bila odgovorna srpski strana.

Karadžić je kazao da je za sve veće incidente bila odgovorna Armija BiH i pitao svjedoka da li ima bilo kakav dokaz da su Srbi namjerno gađali civile.

"Snajperisti nisu oklijevali uzeti za metu civile i osoblje UNPROFOR-a. Imam dokaz da su civili bili redovito ugrožavani i da je vatra dolazila iz sektora pod srpskim nadzorom. Srbi to nikad nisu priznali, isto kao što nije priznala ni muslimanska strana", rekao je KDZ-450.

Svjedočenje KDZ-450 više puta je bilo zatvoreno za javnost, uključujući i odgovor na Karadžićevo pitanje zbog čega su ga Srbi doživljavali kao antisrpski raspoloženog i pristranog.

Nastavak suđenja zakazan je za utorak, 25. januara, a Tužilaštvo je kao narednog svjedoka najavilo Zaima Kosarića, prenio je Justice Report.