BiH
0

Pripadnici UN-a i NATO-a činili 30 posto posjetilaca bordela u BiH

Sarajevo-x.com
Još od ranih 90-tih, UN-ove mirovne misije prožete su raznim seksualnim skandalima - silovanje djece, prisiljavanje djevojaka na seks u zamjenu za hranu, napastvovanje žena. Da li je to zaista ponašanje koje treba očekivati od mirotvoraca iz Ujedinjenih naroda?

Kako piše Washington Post, sve je počelo u Kambodži gdje su pripadnici UN-a seksualno zlostavljali mlade djevojčice. UN je oštro odbacio sve optužbe uz prlično nemaran stav, kao da je to bilo neizbježno da se desi. Međutim, zlostavljanja su nastavljanja, a prešućivanje je postalo sve normalnije.

Otkriveno ja da su za vrijeme svoje misije u Bosni i Hercegovini pripadnici UN-a i NATO snaga činili čak 30 posto posjetilaca bordela. Međutim, nije ostalo samo na tome. Postoje podaci da su pripadnici međunarodnih mirovnih snaga također upravljali bordelima i kontrolisali njihov promet. To nije bio slučaj samo kod nas.

U Liberiji je otkriveno da su UN-ovci imali seksualne odnose s djevojčicama, od kojih su neke bile stare tek 12 godina, u zamjenu za 10 dolara ili hranu. Ponašali su se tako slobodno da su bordele posjećivali u svojim službenim UN vozilima.

U Kongu su čak postojale slučajevi, zvanično nepotvrđeni, o lancu seksulane eksploatacije djece, erotskim predstavama i silovanju dvogodišnje djece.

U Timoru su pripadnici UN-ovih mirovnih snaga napustili najmanje 20 njihove djece koje su dobili sa lokalnim ženama.

Na Haitiju, gdje više od pola stanovništva živi od jednog dolara dnevno, nudili su nekoliko dolara ili malo hrane tinejdžerima u zamjenu za seks.

UN-ovi mirotvorci se šalju u konfliktna područja, koja i za njih mogu biti stresna, ali u kojima je i stanovništvo posebno ranjivo. Mnogi su izgubili svoje domove, zemlju i najbliže. Sama mogućnost da bi mirotvorci iskorištavali upravo one ljude kojima su poslani da pomognu je potpuno neprihvatljiva.

Generalni sekretar UN-a Kofi Annan, koji odstupa sa svoje dužnosti u januaru, obećavao je više i strožije disciplinare akcije. Međutim, malo toga se promijenilo od početka sage sa skandalima. Možemo se samo nadati da će njegov nasljednik, Ban Ki-moon, obezbijediti provođenje prijeko potrebnih reformi koje je obećao.