BiH
0

Pripadnici tima pasa otkrivača eksploziva FUCZ dobitnici prestižne nagrade

FENA
Pripadnici tima pasa otkrivača eksploziva Federalne uprave civilne zaštite, vodič Alden Ćesko i pas Aska, dobitnici su prestižne nagrade "Tim pasa otkrivača godine 2014." koju dodjeljuje Marshall Legacy Institute iz Baltimora, Sjedinjene Američke Države.

Za ovu veoma prestižnu nagradu natječu se psi iz minski ugroženih zemalja cijelog svijeta, Angole, Sudana, Kambodže, Azerbejdžana a ove godine nagrada je pripala timu Federalne uprave civilne zaštite vodiču Aldenu Ćeski i psu Aska.

"Natjecanje je bilo napeto, a izbor težak, ali gospodin Ćesko i pas Aska su zaslužili nagradu zbog izvanredne povezanosti čovjeka i psa, uzorne radne etike i profesionalizma i sjajnih rezultata rada koje su ostvarili od 2009. godine spašavajući i poboljšavajući živote širom Bosne i Hercegovine", navodi se, između ostalog, u obavještenju o dodjeli nagrade Marshall Legacy Instituta.

Ova veoma prestižna nagrada dodjeljena vodiču Ćeski i psu Aska motivacija je, ne samo timu pasa otkrivača eksploziva, već svim pripadnicima Federalne uprave civilne zaštite da daju svoj maksimum u zaštiti ljudi i materijalnih dobara ne samo od mina i neeksplodiranih ubojnih sredstava već svih oblika prirodnih i drugih nesreća, saopćeno je iz Federalnog operativnog centra CZ.