BiH
3

Pripadnici OSBiH se vratili iz Afganistana, misija okončana uspješno

SRNA
U banjalučkoj kasarni "Kozara" danas je održana ceremonija svečanog dočeka pješadijske jedinice iz sastava 6. pješadijske brigade Oružanih snaga (OS) BiH iz misije podrške mira (ISAF) u Afganistanu.
Foto: SRNA
Foto: SRNA

Komandant Operativne komande OS BiH Dragan Vuković rekao je da su pripadnici jedinice profesionalno obavili zadatak.

"Profesionalnost i obučenost pripadnika OS BiH u izvršavanju raznih zadataka u operacijama podrške mira prepoznale su sve partnerske zemlje sa kojima smo zajedno učestvovali u misiji", istakao je Vuković.

Prema njegovim riječima, ova jedinica je pokazala da može zajedno rame uz rame stati i sa pripadnicima daleko savremenijih vojski nego što su to OS BiH.

"Vaš uspjeh je i uspjeh cijelih OS BiH, jer ste time dokazali da su naši pripadnici sposobni da učestvuju u raznim operacijama podrške mira u svijetu", naglasio je Vuković.

Foto: SRNA
Foto: SRNA

Vuković je zaključio da se time nastavlja odlučnost i opredijeljenost BiH da bude aktivan učesnik u uspostavljanju sistema kolektivne bezbjednosti.

Načelnik štaba 6. pješadijske brigade OS BiH pukovnik Slaven Blavicki rekao je novinarima da je ovo šesta rotacija sastava voda koja je upućena i uspješno se vratila iz misije u Afganistanu.

Ova jedinica izvršavala je zadatke obezbjeđenja lokacija razmještaja savezničkih snaga.

Misija je trajala šest mjeseci, a svečanoj ceremoniji su prisustvovali predstavnici Kancelarije za odbranu Ambasade SAD u BiH, vojni atašei akreditovani u BiH, te komandanti i oficiri jedinica OS BiH.