Helikopterima prebacivali hranu
0

Pripadnici OSBiH nastavili pružati pomoć civilnim strukturama

FENA
Na zahtjev civilnih struktura vlasti i u skladu sa procedurama, pripadnici Oružanih snaga BiH (OSBiH) danas su nastavili angažiranje na pružanju pomoći u otklanjanju posljedica snježnog nevremena u Bosni i Heregovini.

Helikopteri OS BiH upotrijebljen je na relaciji Sarajevo – Žepa, gdje je izvršena podjela hrane i lijekova, a iz sela Mangurići je izvršena evakuacija jednog pacijenta u Sokolac.

Najavljen je i odobren drugi let helikoptera na relaciji Sarajevo – Konjic – rejon Glavatičeva, gdje civilnom stanovništvu trebaju biti dostavljeni paketi hrane i lijekovi, a dva pacijenta iz Kozje Luke evakuirana u Sarajevo.

Ovaj let zavisi od poboljšanja vremenskih uvjeta.

Također, u utorak je više od 100 pripadnika OS BiH bilo angažirano kao ispomoć Gradskom saobraćajnom preduzeću u Sarajevu (GRAS) na čišćenju i otklanjanju snijega sa tramvajskih šina, isto toliko na otklanjanju snijega u krugu bolnice "Koševo“, a više od 50 pripadnika u uklanjanju snijega u krugu bolnice "Kasindol“ u Istočnom Sarajevu.

Pripadnici OS BiH angažovani su i na čišćenju prostora oko zgrade Predsjedništva BiH, Opće bolnice u Sarajevu i Kantonalne bolnice u Livnu.

U selu Dugović kod Bileće pripadnici OS BiH su izvršili neophodnu dostavu lijekova, a na zahtjev civilnih struktura pripadnici OS BiH snijeg su čistili i u Goraždu.

Pripadnici OSBiH spremni su i nadalje odgovoriti svim zahtjevima za pružanje pomoći civilnim strukturama vlasti za što su osigurani ljudski, materijalni i logistički resursi, saopćeno je iz Ministarstva odbrane BiH.