Ministarstvo odbrane BiH
0

Pripadnici OSBiH na vojnim vježbama u Gruziji

FENA
Bosna i Hercegovina će s osam oficira, dva podoficira i sedam vojnika učestvovati na vojnim vježbama u Gruziji od 5. do 20. maja i od 19. maja do 2. juna, saopćeno je iz Ministarstva odbrane BiH.

Vježbe se odnose na operacije odgovora na krize i ulogu oružanih snaga u pružanju pomoći civilnim organima u njihovom upravljanju.

Realizacija vježbe je ključna aktivnost kojoj prethode planske konferencije, radionice i slični pripremni događaji. BiH je, u skladu s Individualnim partnerskim planom (IPP) za 2009., već učestvovala na planskoj konferenciji.

Ministarstvo odbrane naglašava u saopćenju za javnost da je učešće na vojnim vježbama jedna od najznačajnijih oblasti suradnje te se, u tom smislu, organizira niz vježbi različitog karaktera. Tako Bosna i Hercegovina već treću godinu učestvuje u vježbama „Cooperative Lancer“ i „Cooperative Longbow“, povećavajući svake godine nivo participacije, uz napomenu da je jedan od najozbiljnijih kandidata za njihovu organizaciju 2011. godine.

Bosna i Hercegovina je članica NATO-ovog programa Partnerstvo za mir (PfP) od decembra 2006. i svojim aktivnim angažmanom postigla je značajan napredak, što je potvrđeno postajanjem učesnicom Individualnog partnerskog akcijskog plana (IPAP) te Intenziviranog dijaloga (ID), s jasnim pozitivnim signalima za njeno apliciranje za Akcijski plan za članstvo (MAP), koji predstavlja posljednji korak pred punopravno članstvo u NATO-u.

Dio procesa saradnje s NATO-om predstavlja i program IPP (Individualni partnerski plan), čija je svrha podizanje nivoa interoperabilnosti članica PfP-a te prihvatanje NATO-ovih standarda u različitim oblicima saradnje. U tom smislu, svake godine države članice biraju niz aktivnosti iz Evroatlantskog partnerskog radnog programa (EAPWP), koji je jedna vrsta kataloga s više od 1.500 različitih događaja.

Bosna i Hercegovina je za 2009. izabrala 131 aktivnost i 183 događaja, od čega je Ministarstvo odbrane BiH obavezno realizirati 34, a Oružane snage BiH 126 događaja.