BiH
0

Pripadnici OSBiH na poligonu u Glamoču uništili NUS prikupljen u "Žetvi"

FENA
Na vojnom poligonu Centra za borbenu obuku Glamoč (lokacija “Odlučna Barbara") jučer su pripadnici Oružanih snaga BiH izvršili uništavanje prikupljenih neeksplodiranih ubojnih sredstava iz operacija “Žetva”.

Kako je saopćeno iz Ministarstva odbrane BiH, ovo je prvi put da ovu aktivnost realiziraju pripadnici OSBiH - Četa za uništavanje NUS-a iz Bataljona za deminiranje OSBiH, jer su dosad ovu aktivnost provodili EUFOR i civilna zaštita.

Također, ovo je bila prilika da pripadnici Bataljona za deminiranje OSBiH pokažu znanje i obučenost i u našoj zemlji, s obzirom na to da se radi o bivšim pripadnicima Jedinice za uništavanje NUS-a OSBiH koji su ove zadatke obavljali u ranijim rotacijama u Misiji podrške miru u Iraku.

Ovom prilikom uništena je veća količina NUS-a (bombe, mine, artiljerijske granate itd.), eksploziva, sitne municije, sporogorećih štapina i detonatorskih kapisli.

Uništavanju NUS-a prisustvovali su predstavnici NATO-ovog štaba iz Sarajeva koji su iskazali zadovoljstvo ovom aktivnošću, kojom se stvara sigurnije okruženje za sve građane BiH.

Sljedeće uništavanje NUS-a koje će biti prikupljeno u operaciji “Žetva” i koje će izvršiti pripadnici OSBiH planirano je za januar.