Vratili se kućama živi i zdravi
269

Pripadnici OS BiH osvjetlali obraz domovine u Afganistanu

Piše: D. Brkić
Foto: D. Z./Klix.ba
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Poslije šest mjeseci provedenih u mirovnoj misiji ISAF u Islamskoj republici Afganistan, četrdesetpet pripadnika Oružanih snaga BiH (OS BiH), u domovinu su se vratili živi i zdravi. Naši vojnici bili su u danskom kontingentu NATO-a i osiguravali su bazu u provinciji Helmand.

"Ovo je četvrta rotacija naših vojnika koja se uspješno vratila iz mirovne misije. U misiji ISAF trenutno je angažovana peta rotacija, a šesta rotacija se intenzivno priprema za odlazak u Afganistan", kaže Sakib Forić, zapovjednik Operativnog zapovjedništva OS BiH za operacije.

Ministarstvo odbrane, načelnik zajedničkog štaba OS BiH, Operativna komanda V pješadijske brigade i Operativno zapovjedništvo pohvalili su kaplara Harisa Valentića, kaplara Gorana Šantića, vodnika Zdravka Tekića i vojnika Dragana Čeketinu. Četvrta rotacija je, kako kaže general Sakib Forić, ispunila zadatke i pokazala cijelom svijetu da se na vojnike OS BiH može računati u svakoj misiji očuvanja mira.

Travničanka Marija Topalović, kaže kako iz Afganistana nosi lijepe uspomene te da je u toj bliskoistočnoj zemlji bilo i teških i laganih zadataka. Komandant pješadijske jedinice BH CON FPU 004 Emir Helić ističe kako su vojnici pod njegovom komandom ispunili svaki zadatak te da nisu bili pošteđeni ni onih najsloženijih.

Inače, vojnici iz šeste rotacije Oružanih snaga BiH dobit će platu od Ministarstva odbrane BiH, a dnevnica za službovanje u Afganistanu je 110 eura. Nedavno je iz Čapljine put Afganistana otišla peta rotacija, a u Banjoj Luci se za odlazak priprema šesta rotacija. U misiji podrške miru trenutno je angažovano 55 pripadnika OS BiH.