BiH
0

Pripadnici OS BiH iz RS-a traže privremene penzije

SRNA
Bivši pripadnici Oružanih snaga BiH iz Republike Srpske protestovali su danas ispred zgrade Fonda PIO Republike Srpske u Bijeljini, zahtijevajući isplatu privremenih penzija do sticanja uslova za zakonsko penzionisanje.

Učesnici mirnog protesta su nakon sastanka sa rukovodstvom Fonda PIO Republike Srpske izrazili nadu da će novi zakon o prijevremenom penzionisanju pripadnika Oružanih snaga BiH uskoro da zaživi i da će za trajno rješenje problema tražiti odgovore i u resornom ministarstvu.

Predstavnik otpuštenih vojnika Oružanih snaga BiH Rade Dželetović kaže da oni traže da počne isplata penzija, da dobiju rješenja i da im se penzija, kao i u Fedraciji BiH, isplaćuje akontativno.

Pomoćnik direktora Fonda PIO RS Brane Simanić rekao je da Fond primjenjuje propise Republike Srpske i da zakon ne poznaje zahtjeve koji su usmjereni na ostvarivanje prava na privremenu penziju.

On je rekao da problemi sa kojima su suočeni bivši pripadnici Oružanih snaga BiH iz Republike Srpske prevazilaze Fond PIO i da se o tome treba razgovarati i na drugim nivoima.

Simanić kaže da se upravni postupci koji se vode trenutno u Fondu PIO Republike Srpske mogu nastaviti kroz upravne sporove.

U Republici Srpskoj ima 350 bivših pripadnika Oružanih snaga BiH, a na današnjem protestu u Bijeljini učestvovalo je njih dvadesetak. 
Problem isplate penzija bivšim pripadnicima Oružanih snaga BiH iz Federacije BiH privremeno je riješen krajem prošle godine postizanjem dogovora sa federalnim premijerom Nerminom Nikšićem da im se od 15. januara, pa u naredna tri mjeseca, isplaćuju minimalne penzije  od po 310 KM. 

Nakon tog perioda ističe odluka o privremenom finansiranju BiH i očekuje se trajno rješenje ovog problema nakon donošenja budžeta za 2012. godinu.

Parlament BiH donio je 2010. godine zakon koji pripadnicima Oružanih snaga BiH otpuštenim zbog navršenih 35 godina starosti garantuje penzije ili otpremnine. Entitetski zavodi penzijskog osiguranja nisu dobili garanciju da će im novac za to biti osiguran iz budžeta BiH.