BiH
13

Pripadnici Oružanih snaga BiH pokazali spremnost za zaštitu od zemljotresa

Piše: A. B.
Foto: Nedim Grabovica (Klix.ba)
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Pripadnici Oružanih snaga Bosne i Hercegovine obučeni su zaštitu i reagiranje u slučaju zemljotresa i drugih prirodnih katastrofa uz pomoć 77. brigade Ujedinjenog Kraljevstva.

Vojnici Velike Britanije na zajedničkoj vježbi "Bold CHINTHE 2016" koja obuhvata odgovor na zemljotres i RHB opasnosti rade u periodu od 29. februara do 11. marta.

Scenarij vježbe obuhvata zemljotres, radiološko-hemijsko-biološke opasnosti (RHB) i druge prateće hazarde, tokom koje je analizirana efikasnost postojećih zakona, doktrina i standardnih operativnih procedura, te identificirana područja koja bi se mogla poboljšati.

Zamjenik ministra sigurnosti BiH Mijo Krešić, ambasador Velike Britanije u BiH Edward Ferguson i pukovnik Ed Watkin danas su istaknuli važnost realizacije ovakve vježbe, koje će biti od koristi svim stanovnicima.

"Želim se zahvaliti predstavnicima Velike Britanije što su u institucijama BiH i ministarstvu sigurnosti i odbrane prepoznali nekoga s kim bi mogli realizirati ovakve i slične projekte. S njima smo upravo bili u prilici realizirati simulacijsku vježbu i kroz različite scenarije odgovoriti na postavljene zadatke, kada su u pitanju opasnosti od zemljotresa. Ovo je sigurno vježba koja će nam unaprijediti sistem u eventualno prirodnim katastrofama i ostalim nesrećama koje se mogu dogoditi u BiH", kazao je Krešić.

Ambasador Velike Britanije naglasio je da je slična vježba realizirana prošle godine, kada su vojnici obučavani za zaštitu od poplava.

"Prošle godine smo imali scenarij u kojem je brigada odgovarala na pitanja u slučaju poplava, a sada je u pitanju zemljotres. Velika Britanija vama ne želi reći kako trebate raditi, nego smo mišljenja da je ovo na obostranu korist. Naši timovi su bili raspoređeni u cijeloj BiH kao što su Stanari i Banja Luka, a ovo je odlična prilika da se unaprijedi vojna saradnja između dvije zemlje. Ovo će vam sigurno još više pomoći da se približite Evropskoj uniji", rekao je Ferguson.

Pogledajte kako je tekla obuka vojnika za zaštitu od zemljotresa.