BiH
42

Pripadnici Oružanih snaga BiH dobrovoljno darivali krv

SRNA
Pripadnici Oružanih snaga BiH koji su stacionirani na glavnom poligonu za obuku Manjača danas su, u saradnji sa Zavodom za transfuzijsku medicine Banjaluka, organizovali akciju dobrovoljnog davanja krvi.
Foto: SRNA
Foto: SRNA

Komandant Centra za borbenu obuku u Kasarni "Mika Bosnić" Manjača Branislav Borodenko rekao je novinarima da su pripadnici ovog centra, povodom Dana Oružanih snaga BiH, odlučili da provedu humanitarnu akciju dobrovoljnog davanja krvi, s ciljem približavanja Oružanih snaga civilnim strukturama.

On je naveo da je danas krv dalo 15 pripadnika Oružanih snaga.

"Civilne strukture moraju shavatiti da smo i mi dio društva i da zajedno učestvujemo u raznim akcijama. Ovakve akcije će uvijek biti dobro ispraćene i uvijek ćemo se odazvati, da bismo pomogli", naglasio je Borodenko, dodajući da će ovakve aktivnosti biti učestalo provođene i u narednom periodu.

Komandir prve mehanizovane čete u Centru za borbenu obuku u kasarni Manjača Perica Kopanja rekao je da su se pripadnici ovog centra rado odazvali humanitarnoj akciji, zbog povećane potražnje dragocjene tečnosti.

Foto: SRNA
Foto: SRNA

Šefica Službe za prikupljanje krvi Zavoda za transfuzijsku medicinu Republike Srpske Jasmina Jovanić navela je da se u decembru pripremaju zalihe krvi za januar u kojem ima dosta neradnih dana.

Ona je naglasila da sve službe transfuzije u RS-u u decembru imaju pojačane aktivnosti i pozvala građane da se odazovu.

"Prva polovina januara je period kada ne možemo računati na veliki broj davalaca krvi, zbog razumljivih razloga", dodala je Jovanićeva.

Ona je navela da su u decembru dogovorene akcije sa Oružanim snagama BiH, pa će u ponedjeljak, 15. decembra, krv dati i pripadnici 6. pješadijske brigade stacionirani u kasarni Kozara, planirane su i akcije sa Crvenim krstom Čelinac, Prnjavor i Banja Luka, Udruženjem dobrovoljnih davalaca krvi iz Laktaša, a sutra će biti organizovana akcija koju priprema Crveni krst Mrkonjić Grad sa Hidroelektranom Bočac.

Jovanićeva je podsjetila da građani krv mogu dati u najbližoj službi Zavoda za transfuzijsku medicinu Republike Srpske svakog radnog dana od 7 do 14 sati i tako pomoći da se obezbijedi krv za one kojima je najpotrebnija.

"Poziv građanima uvijek stoji, nama krvi uvijek treba, jer stalno imamo pacijenata kojima je neophodna", rekla je Jovanićeva.