BiH
2

Pripadnici Oružanih snaga BiH časno služili u Afganistanu

SRNA
Komandant Nacionalne garde savezne američke države Maryland James Atkins rekao je da su pripadnici Oružanih snaga BiH časno služili tokom devetomjesečnog učešća u Misiji ISAF u Afganistanu i da su uspješno izvršili sve postavljene zadatke.

Atkins je zahvalio predstavnicima Ministarstva odbrane BiH na podršci koju je BiH pružila kroz slanje jedinice Vojne policije u Misiju u Afganistanu.

Ministar odbrane BiH Zekerijah Osmić i njegovi zamjenici Marina Pendeš i Mirko Okolić razgovarali su danas u Sarajevu sa delegacijom Nacionalne garde savezne američke države Maryland, sa general majorom Atkinsom na čelu, saopšteno je iz Ministarstva odbrane BiH.

Posjeta je realizovana u okviru obilježavanja 10 godina Programa državnog partnerstva između BiH i Marylanda, te dočeka jedinice Vojne policije Oružanih snaga BiH koja se vratili iz Misije ISAF iz Afganistana, gdje je obavljala zadatke u sastavu 115. bataljona vojne policije Nacionane garde Marylanda.

Osmić je zahvalio Atkinsu na podršci koju Maryland, a posebno Nacionalna garda, pruža Ministarstvu odbrane i Oružanim snagama BiH u posljednjih deset godina, od uspostavljanja Programa.

On je istakao da su Ministarstvo odbrane i Oružane snage BiH opredijeljeni da ovu saradnju nastave i prošire u ubudućnosti.

Osmić je ukazao na značaj realizacije svih aktivnosti kroz program "Vojska-vojsci", koji je proveden kroz obuke i razmjenu iskustava u BiH, ali i u državi Maryland.

Pendeševa i Okolić zahvalili su predstavnicima Nacionalne garde savezne države Maryland na dosadašnjoj uspješnoj saradnji i izrazili nadu i očekivanja da će se ova saradnja nastaviti i dodatno proširiti.

U okviru posjete delegacije Nacionalne garde Marylanda BiH, u Domu Oružanih snaga BiH u Sarajevu u 18.00 sati bit će upriličen prijem povodom obilježavanja 10 godina saradnje BiH i Marylanda.