BiH
11

Pripadnici FUCZ-a i sarajevski vatrogasci vratili se iz Makedonije

FENA
Deset pripadnika Federalne uprave civilne zaštite i četiri pripadnika Profesionalne vatrogasne brigade Kantona Sarajevo, koji su boravili u Makedoniji radi pomoći nakon poplava koje su zadesile Skoplje i okolinu, vratili su se u Sarajevo, potvrdio je vođa tima koji je išao u Makedoniju Ferhat Ljuca.

Podsjetivši da je ovaj tim s pet vozila upućen u Makedoniju 12. augusta, ističe da su uradili mnogo posla i da su im ljudi zahvalni.

"Radili smo u općini Ilinden industrijsku zonu, ispumpavanje vode i pranje pločnika i ulica. Također smo radili i u naselju Singelić, gdje smo ispumpavali vodu iz podruma, te smo pomagali stanovništvu u iznošenju kabastog otpada koji je poplavljen", kazao je Ljuca.

Zamjenik komandanta PVB KS Omer Šetić kaže da su se sarajevski vatrogasci rado odazvali pozivu za pomoć iz Makedonije gdje su sada boravili deset dana.

"Iz Makedonije su izrazili želju da trebamo da dođemo s opremom, posebno koja služi za čišćenje i ispumpavanje vode. Pored ostale pomoći potrebno im je bilo da dođu u ispomoć vatrogasna vozila s opremom i ljudstvom. Tako je PVB KS uputila dva vozila s pripadajućom opremom i s posadom", naveo je Šetić.

Napominje također da je slična situacija zadesila 2014. godine sjever Bosne kada se izlila rijeka Bosna te su tada vatrogasci iz Makedonije došli u ispomoći našoj zemlji.

Također, Šetić podsjeća da su sarajevski vatrogasci 1999. godine, kada se dogodio zemljotres u Istanbulu, pomagali kolegama vatrogascima na spašavanju, a 2013. pomagali su svojim kolegama vatrogascima u gašenju požara na području Jablanice i Konjica.

"Vatrogasci koji idu u ispomoć idu u svoje slobodno vrijeme, jer oni vatrogasci koji su na službi prvenstveno moraju biti tu jer je prioritet svih prioriteta zaštita od požara u Kantonu Sarajevo. Na sve pozive ko nam uputi, a mi možemo odgovoriti rado se odazivamo. Ne gledamo uopšte kojoj državi, entitetu, kantonu, naciji", potcrtao je Šetić.