BiH
28

Pripadnici bivše JNA nemaju pravo na povrat vojnog stana u BiH

FENA
Evropski sud za ljudska prava
Evropski sud za ljudska prava
Evropski sud za ljudska prava danas je donio odluku u slučaju Aleksić protiv Bosne i Hercegovine kojom je odbacio aplikaciju kao neosnovanu.

Aplikant Aleksić, oficir bivše JNA, žalio se da mu je prekršeno pravo na imovinu zbog nemogućnosti da vrati u posjed vojni stan u Bosni i Hercegovini koji je otkupio u martu 1992.

Ovaj predmet je identičan slučaju "Đokić protiv BiH" u kojem je Srbija netačno tvrdila pred Sudom da u Srbiji pripadnici vojske ne mogu više steći niti stanarsko pravo niti pravo zakupa na stanu na neodređeno vrijeme.

Međutim, u ovom slučaju Sud je utvrdio da u Srbiji pripadnici vojske još uvijek mogu dobiti vojni stan u zakup na neodređeno vrijeme, ili u nedostatku odgovarajućeg stana, stambeni kredit sufinansiran od države.

Također, sukladno zakonodavstvu Srbije, aplikant je bio dužan odreći se vojnog stana u Bosni i Hercegovini kako bi stekao pravo na vojni stan u Srbiji.

Obzirom da je aplikantu Aleksiću nadležno tijelo u Srbiji priznalo pravo dodjele vojnog stana (Ministarstvo obrane R. Srbije), bez obzira na činjenicu da mu stan još uvijek nije dodjeljen, Sud je utvrdio da je njegova tužba protiv Bosne i Hercegovine neosnovana.

Kada je riječ o problematici povrata vojnih stanova u Bosni i Hercegovini, ova odluka znači da pripadnici bivše JNA koji su imali stanarsko pravo ili otkupljen vojni stan u BiH, nemaju pravo na povrat tog stana, ako im je u Srbiji ili drugoj državi, bivšoj republici SFRJ, priznato pravo na dodjelu vojnog stana ili im je odobren stambeni kredit sufinansiran od države, bez obzira na činjenicu da li mu je stan i dodjeljen, saopćeno je iz kabineta zastupnice Vijeća ministara BiH pred Evropskim sudom za ljudska prava Monike Mijić.