Haris Silajdžić u Bužimu
0

"Pripadnici 505. brigade nisu branili samo Bužim, već i BiH"

FENA
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Haris Silajdžić boravio je u nedjelju u posjeti općini Bužim, povodom svečanog završetka desetodnevne 15. tradicionalne manifestacije "Slobodarski dani viteškoga grada Bužima 2010.", kojom se obilježava godišnjica formiranja 505. viteške bužimske brigade 5. korpusa ARBiH.

U svom obraćanju pred nekoliko hiljada građana ove i ostalih općina Unsko-sanskog kantona, Silajdžić je naglasio da se u ratu brani cjelovitost i suverenitet države, koji se u miru čuvaju.

Oni koji su se ovdje borili u 505. brigadi svjesni su bili da brane BiH, a ne samo Bužim, dodao je.

Prema njegovim riječima, BiH još trpi napade, ne onakve kao u ratu, ali se na druge načine pokušava zaustaviti njen put prema prosperitetu, funkcionalnosti, EU i NATO-u.

"Mi želimo demokratsku, evropsku BiH, ravnopravnu za sve građane i to je naš legitiman cilj", kazao je Silajdžić.

Manifestaciji je prisustvovao i ministar odbrane BiH Selmo Cikotić koji je naglasio da se iz protekle dvije decenije prošlosti Bužima puno može naučiti, od 505. brigade i generala Izeta Nanića.

"Ja vjerujem da je borba iza nas, ali borba za Bužim je pred nama, jer mislim da država nije do sada ovoj općini vratila ono što su ona i njeni borci dali za državu u ratu", kazao je Cikotić.

On se nadovezao na obraćanje općinskog načelnika, Mirsada Šahinovića koji je kazao da je Bužim zaboravljen od svih nivoa vlasti. Zatražio je pomoć, za realizaciju projekata kako bi ova najmlađa općina u kantonu konačno počela da se razvija.

Da je podrška slaba ili bolje reći nikakva, ilustrovao je primjerom zaobilaznice čija je dužina tri kilometra, a u posljednjih 12 godina izgrađeno je samo 600 metara. Vrijednost ovog projekta je oko tri miliona KM.

U proteklih 10 dana u okviru manifestacije upriličen je niz kulturnih, vjerskih i sportskih događaja, što je jedinstven slučaj u BiH da se na takav način proslavlja dan brigade, kazao je bivši komandant 5. korpusa ARBiH general Ramiz Dreković dodajući da od 178 brigada u BiH, samo 505. baštini tu tradiciju.

Predsjedavajući Silajdžić, zajedno sa čelnicima Unsko-sanskog kantona i Općine Bužim, kao i velikim brojem građana položio je cvijeće na šehidskom turbetu, gdje je odata i počast za svih 476 poginulih pripadnika 505. viteške bužimske brigade, te komandanta Izeta Nanića.

Potom su posjetili izložbu ratnih fotografija 505. viteške i mobilnu izložbu Muzeja „Alija Izetbegović“ iz Sarajeva, a nakon toga je predsjedavajući Silajdžić prisustvovao iftaru, koji je organiziralo Udruženje žena "Izvor" u saradnji sa Općinom Bužim.