Radončić sa šefovima OSCE-a
5

Prioriteti su borba protiv trgovine ljudima, terorizma i korupcije

FENA
O posjeti ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine Briselu, političkoj situaciji u našoj državi te evropskoj budućnosti BiH razgovarali su danas šef Misije OSCE-a u BiH ambasador Fletcher M. Burton i ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić.

Rečeno je da su neki od prioriteta Ministarstva sigurnosti BiH borba protiv trgovine ljudima, terorizma, borba protiv sistemske korupcije, te da Ministarstvo planira niz aktivnosti koje imaju za cilj jačanje institucionalnih kapaciteta Ministarstva sigurnosti BiH i usklađivanje zakonske legistlative s evropskom u svrhu pridruživanja evroatlantskim integracijama.

Ambasador Burton je istakao da Bosna i Hercegovina odnosno njen Ministarstvo sigurnosti mogu očekivati punu podršku Misije OSCE-a u BiH.

U tom pravcu obećana je pomoć u ispunjavanju zadataka koji našu državu vode bliže Evropi, poput podrške aktivnostima Ministarstva na borbi protiv trgovine ljudima.

Rečeno je da se na planu borbe protiv trgovine ljudima i srodnih krivičnih djela očekuje harmonizacija bh. zakonodavstva i usklađivanje sa standardima krivičnog prava sadržanim u konvencijama Vijeća Evrope, EU-a, OSCE-a i UN-a koje tretiraju zaštitu ljudskih prava, saopćeno je iz Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine.