BiH
0

Prioritet rješavanju pitanja koja opterećuju status policijskih službenika GPBiH i SIPA-e

FENA
Nadležne institucije Bosne i Hercegovine moraju poduzeti sve neophodne korake da bi se status policijskih službenika GPBiH i Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uskladio sa značajem koje ove ključne bh. policijske agencije imaju na planu suzbijanja svih oblika kriminala i uopće jačanja sigurnosti BiH i njenih građana.

Ovo je, u najkraćem, zaključak današnjeg sastanka sindikalnih predstavnika spomenutih policijskih agencija s poslanicima Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Slavkom Jovičićem i Sadikom Bahtićem, a na kojem je ocijenjeno da uposlenici ključnih policijskih agencija BiH ne smiju biti "potcijenjeni niti diskriminirani" u odnosu na njihove kolege uposlenike entitetskog ili kantonalnog nivoa.

Sudionici sastanka kojem su prisustvovali predsjednik Sindikalne organizacije GPBiH Ahmet Turčinović i njegovi zamjenici Svevlad Hofman i Predrag Crnogorac, te predsjednik Sindikata SIPA-e Mesud Ormanović konstatirali su da status njihovog članstva ne smije zaostajati za statusom koji imaju državni službenici istog obrazovnog nivoa.

Neprihvatljivo je, kako je ocijenjeno, da koeficijent za obračun plaća uposlenika GPBiH i SIPA-e bude na nivou 1,27 (kako je predviđeno Nacrtom zakona o plaćama), a da za državnog službenika, odnosno namještenika iste školske spreme (SSS) bude 1,6, posebno ako se imaju u vidu specifičnost policijskog posla i odgovornost policijskih službenika.

Sagovornici su saglasni da je rješenje u pogledu poboljšanja statusa spomenutih kategorija uposlenika moguće iznaći unutarnjom preraspodjelom budžetskih sredstava te eliminiranjem neopravdano visokih materijalnih izdataka.

Sudionici sastanka upozorili su na negativne sigurnosne reperkusije koje mogu biti rezultat aktuelne situacije, odnosno nezadovoljstva uposlenika dviju policijskih agencija BiH, te pojavu "odliva kadrova" kao i na eventualne poteškoće oko njihove popune.

Ilustracije radi navedeno je i to da od ustroja tadašnjeg DGS-a BiH nije rasla plaća policijskih službenika, te da je ona za 25 posto niža u odnosu na policijske službenike Kantona Sarajevo.

Dogovoreno je da će sindikalni predstavnici GPBiH i SIPA-e vlastite prijedloge dostaviti u pisanoj formi da bi se pitanja vezana za status policijskih službenika ovih agencija najurgentnije uvrstila u dnevni red jednog od narednih parlamentarnih zasjedanja.