SDA
0

Prioritet - reforma javne uprave

SRNA
Reforma javne uprave biće jedan od glavnih prioriteta SDA koja planira da u etapama smanji broj zaposlenih, ali i da poboljša efikasnost, kao i sam poslovni ambijent.

Ova reforma ujedno je i sredstvo demokratizacije društva afirmacijom principa transparentosti, odgovornosti, učešća građana u javnim poslovima i kreiranju politika, saopšteno je iz SDA.

Racionalizaciju javne uprave u BiH posebno je teško provesti zbog odsustva subordinacije i klasične hijerarhije, te zbog takve distribucije funkcija između različitih nivoa vlasti koja dopušta čak i 13 ministarstava istog resora, dodaje se u saopštenju. 

Kao primjer kako treba provesti reforme javne uprave, SDA posebno ističe Ministarstvo odbrane BiH na čelu sa ministrom Selmom Cikotićem koje je provelo reformu odbrane na način koji je BiH približio članstvu u NATO i EU. 

SDA navodi da se uvijek borila i za nezavisan, efikasan i transparentan pravosudni sistem i smatra da je neophodno formirati vrhovni sud BiH "sa zadatkom ujednačavanja sudske prakse u BiH". 

U saopštenju se napominje da je jedno od prioritetnih pitanja za SDA bilo uspostavljanje Agencije za borbu protiv korupcije na državnom nivou, što je  bio  uslov  za liberalizaciju viznog režima.