Safet Halilović
0

"Prioritet kolektivni centri i alternativni smještaj"

SRNA
Safet Halilović
Safet Halilović
Ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Safet Halilović rekao je da su u BiH i dalje velike potrebe za rješavanjem pitanja izbjeglica i raseljenih osoba i ukazao na prioritetno rješavanje kolektivnih centara i alternativnog smještaja.

U organizaciji Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, u Sarajevu je jučer održan sastanak predstavnika BiH, Hrvatske, Srbije, Crne Gore i UNHCR na kojem je razgovarano o pripremi donatorske konferencije za konačno i trajno rješavanje izbjegličko-raseljeničkih pitanja u ove četiri zemlje.

Halilović je pozdravio aktivnosti međunarodne zajednice usmjerene na rješavanje problema raseljeništva u regionu, dodavši da će resorno ministarstvo insistirati na uvažavanju svih specifičnosti u BiH u odnosu na ostale tri zemlje regiona.

U današnjem saopštenju iz Ministarstva se navodi da donatori traže dodatne pokazatelje o svim potrebama izbjeglih i raseljenih osoba u zemljama regiona i prema najavama, spremni su usaglašene planove, finansijski podržati.

BiH je zainteresirana i ima velike potrebe za donatorskom pomoći, jer uprkos svim vlastitim naporima koje ulaže, računajući i na povećana budžetska izdvajanja i kreditno zaduženje, i dalje su to nedovoljni mehanizmi, te joj je pomoć donatora neophodna kako bi u naredne tri-četiri godine riješila ovo pitanje u skladu sa Revidiranom strategijom za provođenje Aneksa 7 Dejtonskog sporazuma, koja je polovinom prošle godine usvojena u Parlamentu BiH.