Sastanak "platformaša"
0

FOTO / Prioritet je Prijedlog budžeta FBiH za ovu godinu

Sarajevo-x.com
Na inicijativu i pod predsjedavanjem premijera Federacije BiH Nermina Nikšića, danas je u sjedištu Federalne vlade u Sarajevu, održan sastanak čelnika političkih partija koje čine većinu u Parlamentu Federacije BiH Zlatka Lagumdžije, Sulejmana Tihića, Jerka Ivankovića Lijanovića i Zvonka Jurišića.

Sastanku su prisustvovali član Predsjedništva BiH Željko Komšić, predsjednik i potpredsjednici Federacije BiH, Živko Budimir, Mirsad Kebo i Svetozar Pudarić i predsjedavajući parlamentarnih domova Denis Zvizdić i Karolina Pavlović.

  Na sastanku je, na osnovu ocjene trenutnog stanja u Federaciji BiH, obavljen dogovor o poslovima i aktivnostima koje je neophodno što prije preduzeti kako ne bi došlo do zastoja ni u jednom segmentu rada i života u Federaciji BiH.
Prioritetan zadatak je, kako je potvrđeno i danas, da se utvrdi i u parlamentarnu proceduru po hitnom postupku uputi Prijedlog budžeta Federacije za ovu godinu, kako bi se nesmetano odvijali finansijski tokovi u Federaciji BiH i osigurali uvjeti za redovnu isplatu svih korisnika koji svoja prava ostvaruju iz budžetskih sredstava.
  S obzirom na relativno kratak vremenski period u kojem treba obaviti ove poslove, zaključeno je da Vlada FBiH bude u stalnom zasjedanju, tako da će već na sjednici u utorak biti razmatran i utvrđen Prijedlog budžeta FBiH, kako bi se osiguralo da ovaj dokumenat bude donesen do kraja ovog mjeseca.

  Potvrđena je opredijeljenost i spremnost da se istraje na implementaciji Platforme i data puna podrška Federalnoj vladi da što prije operacionalizira zadatke i poslove iz njene i nadležnosti federalnih ministarstava, sa prezicno utvrđenom dinamikom njihovog izvršavanja i nosiocima poslova i zadataka i to za prvih 100 dana, do kraja ove godine i za mandatni period.

  Pored toga, za utorak je planiran i razgovor čelnika Federalne vlade sa predstavnicima boračkih i udruženja invalida u Federaciji kako bi se detaljnije upoznali sa budžetskim mogućnostima i opredjeljenjima Vlade FBiH da obezbijedi što stabilniji status ovim kategorijama stanovništva, saopšteno je iz Vlade FBiH.