Federalni štab Civilne zaštite
0

Prioritet je osigurati uslove za proizvodnju hrane

FENA
Foto: F. K./Klix.ba
Foto: F. K./Klix.ba
Probijanje puteva do svih poljoprivrednih proizvođača, do svih farmi sa životinjama, do vode i hrane, kako bi bili osigurani uvjeti proizvodnje za stanovništvo, prioriteti su istaknuti u današnjoj naredbi Federalnog štaba Civilne zaštite.
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Federalni štab CZ u današnjoj naredbi traži od svih kantonalnih i općinskih štabova da se uključe u ove aktivnosti i isto tako omogući svim veterinarskim institucijama da brinu o zdravlju životinja.

Komandant Federalnog štaba civilne zaštite Jerko Ivanković Lijanović je danas na pres-konferenciji u Sarajevu kazao da su donijeli i naredbu da zatraže od svih kantonalnih i općinskih štabova civilne zaštite da im do srijede podnesu izvještaj o realizaciji naredbi Federalnog štaba civilne zaštite, jer dolaze do informacija da se naredbe u potpunosti i na adekvatan način ne provode na terenu.

Napravit ćemo, dodao je, jedno sumarno stanje realizacije i razmotriti i slanje inspekcijskih organa na teren da provjere u kantonalnim i općinskim štabovima civilne zaštiteda li se provode sve mjere koje smo mi naložili, a isto tako koje su oni donijeli da li idu u realizaciju na terenu.

“Imamo jedan primjer koji se dešavao noćas da su pušteni određeni kamioni iz pravca Konjica prema Ivan-planini i otežali zastoj u prometu Ivan-planinim. Vrlo nam je važno da naši strojevi za čišćenje rade na čišćenju snijega, a ne da rade na izvlačenju kamiona koji mimo uredbi budu pušteni na putne pravce “, kazao je Ivanković Lijanović.

Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Apelirao je na sve policijske službe da strogo vode o tome računa, da ne puštaju one kamione koji nisu spremni da mogu preći određene prevoje, nego da sačekaju da bude put u potpunosti očišćen ili da ih u koloni s pratnjom policije, a po potrebi pratnjom i strojeva za čiščenje snijega, izvedu da ne bi dolazilo do zastoja.

„Uzimajući u obzir da nesreća i dalje traje, da naše javne kuhinje mogu ostati bez dovoljno repromaterijala za proizvodnju obroka, donijeli smo odluku da svim javnim kuhinjama u Federaciji izdvojimo oko 400 hiljada KM da mogu nabaviti dovoljno repromaterijala da bi u narednim danima mogli imati dovoljno hrane za sve one koji eventualno budu imali potrebu za javnom kuhinjom“, kazao je Ivanković Lijanović.

Na novinarsko pitanje da li su se od građevinskih kompanija izuzimale mašine kako bi se očistili putevi i pomoglo stanovništvu, odgovorio je da nije bilo izuzimanja, nego da su kompanije uglavnom stavljale svoje mašine na raspolaganje.

„Ministarstvo prometa i komunikacija je zajedno sa svojim javnim poduzećima angažirano i zato imamo uglavnom prohodne cest. Da nije bilo dodatnog angažmana ovih mašina mi bi u potpunosti bili zatrpani cijelu prošlu sedmicu“, kazao je Ivanković Lijanović.

Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Upitan šta se radi na deblokadi povratničkih srpskih sela na području Drvara i Glamoča, odgovorio je da su jučer Oružane snage, na zahtjev Federalnog štabova civilne zaštite, dostavile pomoć u te općine u hrani i lijekovima. Angažirana je i dodatna mehanizacija koja u Kantonu 10 maksimalno pokušava razriješiti situaciju.

„Kanton 10 je u najtežim okolnostima zbog vjetra koji taj snijeg prenosi, tako da kada strojevi očiste puteve, u roku od sat-dva snijeg se ponovno vrati na ceste, ali će se nastaviti raditi dalje. Ako bude potrebe Oružane snage će na naš zahtijev ponovo dostaviti i hranu i lijekove na ta područja“, kazao je Ivanković Lijanović.

Upitan da li ima novih informacija u vezi sa blokiranim selima i da li je moguće danas dostavljati pomoć helikopterima, direktor Federalne uprave civilne zaštite Alija Tihić je kazao da su podnijeli zahtjev Oružanim snagama jutros za dva leta, te da će, ako vremenski uslovi budu dozvoljavali, oni ići.

„Novi snijeg je donio nove namete na lokalnim putevima i imamo sada novih 26 zaseoka koji su ponovo blokirani. Ukupno oko 120 sela i zaseoka, zato što je palo novih 10 do 45 centimetara snijega“, kazao je Tihić.

Uglavnom, dodao je, nemamo nikakvih posebnih zahtjeva za neke dodatne evavakuacije ili bilo koje dugo zbrinjavanje.