FBiH
8

Prinudno zatvaranje jama za nelegalno iskopavanje uglja

FENA
Federalna uprava za inspekcijske poslove oglasila se danas saopćenjem za javnost u vezi sa nelegalnom eksploatacijom mrkog uglja na području općine Kakanj, odnosno prisilnim izvršenjem rješenja o zatvaranju posljednjeg jamskog kopa.

Uprava podsjeća na saopćenje za javnost od 3. marta ove godine u kojem se govori o pojavi nelegalne eksploatacije uglja na eksploatacionom polju rudnika u Kaknju, Zenici i Tuzli.

Navodi kako su nakon saznanja o ovoj pojavi nadležni rudarski inspektori krajem prošle godine ustanovili da eksploataciju vrše fizička lica i da takvu pojavu Zakon o rudarstvu nije definirao i ona je bila potpuno nepoznata, jer su obavljanje djelatnosti eksploatacije mineralnih sirovina mogla vršiti samo privredna društva.

Sa odgovornim licima u Rudniku, formirana je stalna komisija za praćenje stanja i obavezno izvještavanje inspekcije jednom mjesečno.

Prvom kontrolom ustanovljeno je da je na eksploatacionom polju rudnika Kakanj aktivno 36 jamskih kopova. Prema dimenzijama i opremi koja je zatečena na licu mjesta moglo se zaključiti da je dnevna "proizvodnja" iznosila na desetine tona uglja, a da je broj radnika koji je vršio eksploataciju bio od tri do šest radnika.

Rezultat prve kontrole su 28 izdatih rješenja o zabrani rada za fizička lica koja su identificirana uz saradnju Policijske uprave u Kaknju, dok je više osoba koje nisu identificirane definirano kao "NN" lica.

Prva kontrola je obavljena u martu ove godine kada je izdato 18 prekršajnih naloga i konstatirano da je funkciji još devet jamskih kopova. Uz tehničku asistenciju zaposlenih u rudniku izvršeno je zatvaranje svih otvora - jama i izdata su dodatna tri prekršajna naloga.

Kako navodi Federalna uprava za inspekcijske poslove, druga kontrola izvršena je tokom septembra ove godine kada je konstatirano da ima pokušaja aktiviranja prinudno zatvorenih jama na tri lokacije, mađu kojima i jedna lokacija sa evidentiranim požarom u napuštenoj jami.

Te otvore radnici rudnika sa zatvorili, sanirali i doveli u sigurno stanje. Jedna od ranijih jama u selu Juke bila je aktivna i protiv osobe koja je vršila eksploataciju podnesena je krivična prijava. Njemu je uručen zaključak o prisilnom zatvaranju koje je uz saradnju i tehničku pomoć zaposlenika Rudnika izvršeno 12. decembra.

Zatvaranje je izvršeno eksplozijom u samoj jami.

Konstatirano je da je jama dugačka oko tri kilometra. Za njeno zatvaranje utrošeno je 15 kilograma eksploziva postavljenog na tri mjesta na rastojanju od pet metara, saopćeno je.