Svjedočenja pripadnika UN-a
0

"Primorali su nas da se predamo"

Sarajevo-x.com
Radovan Karadžić (Foto: Reuters)
Radovan Karadžić (Foto: Reuters)
Bivši pripadnici Ujedinjenih nacija u BiH na suđenju Radovanu Karadžiću ispričali su kako su ih pripadnici snaga bosanskih Srba zarobili u maju 1995. godine, piše BIRN - Justice Report.

Aleksandar Vishnevski, nekadašnji inžinjener u ukrajinskom bataljonu UNPROFOR-a u Sarajevu i svjedok Haškog tužilaštva, prisjetio se kako su njega i ostale pripadnike voda "lokalne srpske policijske snage" zarobile 26. maja 1995. godine.

"Kada smo počeli predavati automatsko oružje, jer su to tražili od nas, u tom momentu smo vidjeli na TV-snimku da srpski vojnici drže francuske snage kao taoce, i tada smo odbili da se predajemo. Primorali su nas da se predamo, nakon čega smo odvedeni u Bijeljinu, a potom na aerodrom u blizini Banje Luke", prisjetio se Vishnevski.

Prema njegovim riječima, u Banjoj Luci su ih pripadnici srpskih snaga željeli odvojiti u manje grupe i odvesti na različite lokacije, što su pripadnici UNPROFOR-a odbili.

"Potom su neki mlađi vojnici donijeli pse vučjake i dozvoljavali im da nam se približe na 10 do 15 cm, a psi nisu imali ništa preko njuške. Tako su nas prisilili da odemo“, rekao je Vishnevski, dodavši da je oslobođen 6. juna 1995. godine.

Karadžića, nekadašnjeg predsjednika Republike Srpske, Haško tužilaštvo tereti za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja između 1992. i 1995. godine.

U optužnici se navodi da je Karadžić, tokom maja i juna 1995. godine, učestvovao u udruženom zločinačkom poduhvatu s ciljem da se osoblje Ujedinjenih nacija (UN) uzme za taoce kako bi prisilili NATO prisilio da se uzdrži od vazdušnih napada na vojne ciljeve bosanskih Srba.

Drugi svjedok na ovom ročištu, koji je iskaz dao uz mjere zaštite pod pseudonimom KDZ 196, rekao je da je tokom 1995. godine bio pripadnik Francuskog bataljona UNPROFOR-a, te da ga je Srpska vojska zarobila 26. maja 1995. godine u blizini Sarajeva.

“U trenutku kada su nas zarobili, nisu nam oduzeli dokumente i stvari koje smo imali. Međutim, lične stvari koje su bile u bazi i na punktu Srbi su nam uzeli. Nikada nismo mogli da se vratimo po njih", prisjetio se svjedok KDZ 196.

Svjedok je rekao da su ga tokom zarobljavanja pripadnici srpskih snaga "maltretirali", a potom prebacili u bolnicu Kasindol.

"Tamo smo kratko bili, a onda su nas prebacili u kuću u Doboju, gdje sam prepoznao da se radi o jednom skladištu oružja, jer je tamo bilo puno kutija. Tu smo ostali do 6. juna, odakle nas vode u garnizon srpskih snaga u Bijeljini, i konačno smo tu pušteni na slobodu", dodao je KDZ 196.

Tokom unakrsnog ispitivanja, Karadžić je upitao svjedoke da li su zarobljeni u cilju zaštite, zbog "mogućih bombardovanja snaga UN-a", što su Vishnievski i KDZ 196 negirali.

Suđenje će se nastaviti u srijedu, 26. januara, kada će Haško tužilaštvo saslušati novog svjedoka.