BiH
0

Primorac: BiH opredijeljena za reformu sektora električne energije

FENA
Brisel
Brisel
Zamjenik ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Vilim Primorac učestvuje ove sedmice u Briselu kao vođa bh. delegacije u radu konferencije "Zajedničko postizanje održive energije".

Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH ima ulogu koordinatora međunarodne energetske saradnje.

-Sudjelovanjem u ovom procesu, BiH potvrđuje svoju opredijeljenost za reformu sektora električne energije i plina, liberalizaciju tržišta električne energije i usklađivanje svoje politike sa članicama EU, a sve radi priključenja EU, rekao je Primorac.

Uz konstataciju da se BiH nalazi na raskršću energetskih pravaca, Primorac navodi da je velika pozornost data i implementaciji Mape puta Energetske zajednice. Njena implementacija se odvija kroz više međusobno povezanih aktivnosti koordiniranih od Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Ove aktivnosti su ubrzavanje implementacije entitetskih akcijskih planova za prestrukturiranje elektroenergetskog sektora te usvajanje strateškog dokumenta za razvoj energetike BiH. Također, prepoznavajući potencijale sektora energetike, entitetske vlade pripremaju i planove za izgradnju novih proizvodnih kapaciteta.

Primorac je istaknuo i da je BiH radi privlačenja investitora i implementiranja Mape puta potreban koherentan, koordinirani i transparentan plan za razvoj novih projekata za proizvodnju i prijenos električne energije.

Kako je saopćeno iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, energetska saradnja naše zemlje sa zemljama jugoistočne Evrope određena je Ugovorom o uspostavi energetske zajednice, koji je BiH ratificirala 27. jula 2006. godine.

BiH je potpisnica Energetske povelje s Protokolom Perea o energetskoj efikasnosti i pripadajućim aspektima zaštite okoliša. Pored toga BiH je tokom 2007. pristupila Kyoto Protokolu.