BiH
0

Primljeno pet informacija o pronalasku neeksplodiranih ubojnih sredstava u KS

Piše: Er. M.
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Operativni centar civilne zaštite je u protekla 24 sata primio pet informacija o pronalasku neeksplodiranih ubojnih sredstava na području Kantona Sarajevo.

Kako nam je saopćeno iz Federalne uprave Civilne zaštite, dva ubojna sredstva nalaze se u Hadžićima.

"U 9:51 sati iz Službe civilne zaštite Hadžići obaviješteni smo da je u ulici Bjelašnička broj 27 pronađeno nepoznato neeksplodirano ubojno sredstvo. U 11:56 sati također u Hadžićima u naselju Gradac pronađeno je jedno neeksplodirano ubojno sredstvo", kazala je za Klix.ba glasnogovornica Federalne uprave Civilne zaštite Majda Kovač.

Dodaje da su u 14 sati iz policijske stanice u Trnovu obaviješteni da je u selu Levići pronađeno neeksplodirano ubojno sredstvo, te da su u 14:57 sati od građanina iz Mjesne zajednice Vogošća 1 dobili informaciju da je pronađen jedan neeksplodirani tromblon.

"O primljenim informacijama obaviješteni su pripadnici tima za uklanjenje neeksplodiranih sredstava Federalne uprave civilne zaštite koji će neeksplodirana sredstva ukloniti u narednom periodu", kazala je Kovač.

Federalna uprava civilne zaštite poslala je dva tima i to timove iz Mostara i Goražda, te u dogovoru s predsjednikom Civilne zaštite Vogošća odgodila uklanjanje jednog ubojnog sredstva u ovoj općini.

"Odgođeno je zbog toga što je donesena odluka da ono nije prioritetno i zbog nedostatka timova koji su raspoređeni širom Federacije BiH gdje postoje prioriteti u uklanjanju neeksplodiranih ubojnih sredstava", rekla je Kovač.

Neeksplodirano ubojno sredstvo u Vogošći nalazi se 25 kilometara od općine Vogošća u mjestu Gora.

U Vogošći je u protekla 24 sata pronađen još jedan tromblon u užem centru grada koji je jutros u 9 sati uklonjen.

Uništavanje i uklanjanje preostalih neeksplodiranih ubojnih sredstava bit će obavljeno u narednih nekoliko dana.