Predsjedništvo BiH
0

Primljeni akreditivi ambasadora iz Palestine, Izraela i Australije

FENA
Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić primio je danas u Sarajevu akreditivna pisma novoimenovanog ambasadora Države Palestine u Bosni i Hercegovini Halida el-Atrasha.

Uime Predsjedništva BiH Komšić je poželio palestinskom ambasadoru dobrodošlicu u Sarajevo i uspješnu misiju u BiH.

"Želim da narod Države Palestine živi složno u miru u svojoj zemlji, kao i u miru i stabilnosti sa susjedima", kazao je Komšić, izražavajući nadu da će prijateljstvo i saradnja dviju zemalja biti nastavljeni.

Naglasio je da će Bosna i Hercegovina kao nestalna članica Vijeća sigurnosti u narednom periodu raditi na uspostavljanju mira i napretka u cijelom svijetu.

Komšić i El-Atraš su razmijenili mišljenja o aktuelnoj političkoj situaciji te izrazili spremnost da se na principima uzajamnog poštovanja i dalje razvijaju bilateralni i multilateralni odnosi Bosne i Hercegovine i Države Palestine, kao dvije prijateljske zemlje.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić primio je danas akreditivna pisma novoimenovanog, nerezidentnog ambasadora Države Izrael za Bosnu i Hercegovinu Davida Cohena.

Komšić je poželio Cohenu uspješnu misiju i izrazio nadu da će taj čin doprinijeti saradnji dviju zemalja, kako na političkom tako i na ekonomskom planu, te u drugim područjima.

Cohen je upoznat o značajnim naporima koje BiH čini na putu prema NATO-u i Evropskoj uniji, jer je Bosna i Hercegovina, kao evropska zemlja, trajno opredijeljena za mir i stabilnost u Evropi i svijetu.

BiH, zahvaljujući tome što je postala nestalna članica Vijeća sigurnosti, ima mogućnost i želju da sarađuje s Izraelom i drugim zemljama.

Komšić je kazao da je bh. vanjska politika trajno opredjeljenje za mir, što podrazumijeva znatno smanjenje naoružanja, posebno onog za masovno uništavanje, kao i trajnu opredijeljenost za borbu protiv terorizma, koji sve više postaje globalni problem u svijetu.

Razgovarano je i o brojnim mogućnostima privredne i saradnje na kulturološkom planu, odnosno na čuvanju i zaštiti kulturno-historijskog blaga.

Cohen je kazao da ima čast što će svoju zemlju predstavljati baš u Bosni i Hercegovini te je izrazio spremnost za unapređivanje i razvoj bilateralnih i multilateralnih odnosa.

                                           *** 

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić primio je akreditivna pisma novoimenovanog ambasadora Australije za BiH Michaela Johna Pottsa.

Politički odnosi BiH i Australije su pozitivni i prijateljski, ali treba raditi na unapređenju bilateralnih odnosa, posebno na ekonomskom planu, rečeno je u susretu.

Komšić je naglasio da velika zajednica bosanskohercegovačkih građana u Australiji može doprinijeti poboljšanju odnosa BiH i Australije. On smatra potrebnim raditi na unapređenju ekonomske i kulturne saradnje.

Potts je kazao da mu je namjera da "udahne novi život" u bilateralne odnose BiH i Australije i da će u toku svog mandata ozbiljno raditi na unapređenju odnosa između ovih dviju zemalja.

Izrazio je interesovanje da se upozna s aktuelnom situacijom i dešavanjima u BiH.

Naglasio je da je Vlada Australije veoma zainteresirana za razvoj događaja u BiH - iz dva razloga. Prvi je jaka zajednica Bosanaca i Hercegovaca u Australiji i mogućnost unapređenja bilateralnih odnosa putem bh. dijaspore, ali i želja australske vlade za stabilnom Evropom.

Potvrdio je naklonost Vlade Australije za pristup BiH evroatlantskim integracijama te podsjetio na uspješnu posjetu parlamentarne delegacije BiH Australiji prošle godine.

Potts je izrazio nadu da će do učestalijih posjeta na na visokom nivou doći u narednom periodu. Čestitao je BiH nestalno članstvo u Vijeću sigurnosti UN-a i istaknuo da je članstvo čin izraženog povjerenja međunarodne zajednice prema BiH.

Komšić je informirao australskog ambasadora o aktuelnoj situaciji u zemlji i naveo dva strateška cilja u BiH: članstvo u NATO i EU. Izrazio je očekivanje da se krene s potpisivanjem bilateralnih sporazuma, kao i susretima na najvišem nivou, saopćeno je iz Komšićevog kabineta.