BiH
8

Primjena pravilnika kojim se u FBiH oporezuju topli obrok i regres ponovo će biti odgođena

Piše: N. Novalić
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Iz Udruženja poslodavaca FBiH danas su saopćili da su nezadovoljni sastankom sa premijerom FBiH koji je održan u ponedjeljak 19. septembra. Novalić za Klix.ba kaže da je moguće da njihovo nezadovoljstvo dolazi zbog skorog stupanja na snagu pravilnika kojim bi se oporezovao topli obrok iznad 8,5 KM te najavljuje mogućnost ponovnog prolongiranja stupanja na snagu ovog pravilnika.

Poslodavci su iskazali nezadovoljstvo odnosom premijera Novalića prema ovoj tematici svojim prisustvom od svega 45 minuta te što nije dovoljno vremena posvetio problemima i izazovima s kojima se poslodavci susreću, kao i što nije ponudio kvalitetne odgovore na pitanja privrednika.

Premijer Novalić za Klix.ba kaže kako su Vlada FBiH i on kao premijer jasno rekli šta namjeravaju raditi, ali nisu mogli reći kolike zahvate i u kojim vremenski rokovima namjeravaju raditi bez posebnih budžeta.

"Mi imamo sjednicu socijalno-ekonomskog vijeća 12. oktobra i upravo na tom sastanku ćemo razgovarati o tome", kaže Novalić.

Premijer dodaje da kritike poslodavaca može prihvatiti kao svojevrsni pritisak na njega zbog Pravilnika o izmjeni Oravilnika o primjeni Zakona o porezu na dohodak koji je u međuvremenu Ministarstvo finansija FBiH donijelo pa stavilo van snage do 3. oktobra, a kojim se oporezuje topli obrok iznad 8,5 KM.

"Poslodavci očekuju da se primjena ovog pravilnika pomjeri do donošenja Zakona o doprinosima jer taj pravilnik izaziva određenu deformaciju u zoni obaveza na platu", kaže Novalić za Klix.ba uz napomenu da je Vlada FBiH na sastanku poslodavcima jasno iznijela plan reformi koje se sastoje od reformi koje Vlada FBiH ima sama u planu, reformi koje proističu iz Pisma namjere MMF-u i reformi koje su dio Reformske agende.

Na pitanje da li će primjena pravilnika o oporezivanju toplog obroka ponovo biti odgođena Novalić kaže da je taj pravilnik u nadležnosti Ministarstva finansija FBiH.

"Ipak, ja vjerujem da će Ministarstvo finansija FBiH uvidjeti, kao što je i prvi put uvidjelo, da je donošenje tog pravilnika prerano, posebno kada znamo da je Zakon o doprinosima gotovo potpuno završen. Nepotrebno je da pravilnikom uređujemo tu oblast kada ćemo za mjesec ili dva imati zakon o doprinosima", kaže Novalić.